15 vecí, ktoré by ste nemali zmeškať!

10. augusta 2017

Ak sa dal počas prvých dvoch ročníkov označiť festival Hviezdne noci za komorný, tak tento rok už nie je tento prívlastok na mieste. Hviezdne noci sa totižto zdvojnásobujú, čo sa týka počtu lokácií aj samotného programu. V tomto malom meste vás počas 4 dní čaká veľká hromada rôznych podujatí od premietaní pod hviezdami cez koncerty vo všetkých kútoch mesta, až po nabitý detský program. Vybrali sme pre vás 15 eventov, ktoré by ste na tohtoročných Hviezdnych nociach určite nemali zmeškať.

1. Festivalový pešibus

Vlaková stanica Bytča-Hrabové, štvrtok 17.8. o 11:15, 13:15, 15:15

Hviezdne noci to robia inak. Aj kyvadlovka bude iná. Bude to pešibus z vlakovej stanice do centra festivalu so sprievodcom, ktorý vám počas prechodu spraví komentovanú prednášku. Ten najlepší začiatok na úvod festivalu.

2.  Brendan a tajomstvo Kellsu

štvrtok 17.8. o 19:00, Sobášny palác

Debutový film režiséra Tomma Moora otvorí slávnostne celú veľkú retrospektívu írskych filmov aj celý festival. Brendan a tajomstvo Kellsu je animovaná verzia starej írskej legendy. Po premietaní vás čaká pohostenie v írskom štýle.

3.  Veneer

štvrtok 17.8. o 22:00, Sobášny palác

Legendárny projekt hudobníka Paľa Hubináka sa vracia po 10 rokoch na scénu a bude to práve v Bytči. Veneer platil v nultých rokoch za najvychytenejšiu slovenskú alternatívnu kapelu kĺbiacu prvky živej hudby a elektroniky. Teraz sa vracajú s novým obsadením a dokonca s novými pesničkami. Toto bude nielen udalosť festivalu, ale celej letnej hudobnej sezóny vôbec.

4.  Who Killed Captain Alex?

štvrtok 17.8. o 23:30, Kulturák stage – kinosála

Polnočná projekcia viac než kultového filmu z afrického Hollywoodu. Ugandčania zo slumu vyrazili svetu dych svojimi na kolene nakrútenými akčnými peckami. Ich príbeh je celosvetovou senzáciou a Hviezdne noci sú jedno z prvých miest v Európe, kde sa budú ich filmy premietať. Kapitán Alex je brána do nových dimenzií filmu a najlepšia komédia, akú ste kedy videli.

5.  Zde jsou lvi

piatok 18.8. o 16:00, Kulturák stage – kinosála

Hviezdne noci sú aj o objavovaní zabudnutých klenotov z dejín filmu. Tento rok vám naservírujeme dielo, na ktoré tak rýchle nezabudnete. Zde jsou lvi z čias budovania socializmu sú zázrakom v československej kinematografii. Precízna a dramatická noirovka vyzerá, ako keby ju k nám v tej dobe prišiel natočiť nejaký americký režisér.

6. Frigo so živou hudbou!

piatok 18.8. o 19:00, Sobášny palác

Tonus Eos je akustické hudobné zoskúpenie z Bytče a odvádza mravenčiu prácu na poli ozvučovania nemých filmov. Tento rok si chystajú hudobný program k dvom nemým krátkometrážnym filmom Bustera Keatona: Frigo – kráľ strelcov a Frigo sa žení. Oba filmy patria k vrcholom kariéry tohto najtalentovanejšieho komika z čias nemej éry svetového filmu. Podujatie sa už nikdy nikde nebude opakovať.

7. Adéla ještě nevečeřela

piatok 18.8. o 20:30, Letné kino na zámku

Opus československej kinematografie sa vracia do kín v zreštaurovanej verzii. My uvádzame na mamuťom plátne v snovom prostredí bytčianskeho renesančného zámku. Toto bude viacgeneračný zážitok a pocta jednému nesmrteľnému filmu. Vidieť Adélu v letnom kine je splnenie sna.

8. Katarína Máliková

piatok 18.8. o 21:00, Sobášny palác

Koncert 8-členného ansámblu tohtoročnej senzácie slovenskej hudobnej scény Kataríny Málikovej. Dievča odchované na folklóre spravilo dieru do sveta so svojou modernou verziou ľudovej hudby. Diváci omdlievajú. V Sobášnom paláci v Bytči to bude dvojnásobný zážitok.

9. Popol a diamant

sobota 19.8. o 16:00, Kulturák stage – kinosála

Pocta Andrzejovi Wajdovi – poľskému režisérovi, ktorý nakrúcal takmer 100 rokov, a ktorý vlani opustil svoju režisérsku stoličku. Popol a diamant je film, aký sa nenakrúca každý deň. Veľký a tragický príbeh o jednej láske na sklonku druhej svetovej vojny. Premietame z originálneho 35mm filmového kotúča. Česť jeho pamiatke!

10. Ľudové mladistvá zvučia Karla Plicku

sobota 19.8. o 19:00, Sobášny palác

Ľudové mladistvá sú hudobný objav roka. Skĺbili folklór s jazzom a klasickou hudbou a je z toho niečo skutočne unikátne. Na Hviezdnych nociach to však nebude iba ich „obyčajný“ koncert. Nacvičia špeciálny set k nemému filmu Karla Plicku Zem spieva z roku 1933 a live ho tam odohrajú. Toto bude vrchol sekcie Folklór vo filme aj celého festivalu.

11. Chiki Liki Tu-a

sobota 19.8. o 22:00, Pod likpami stage

Je pravda, že Chiki Liki Tu-a už hrali všade, a že ste ich všetci už veľa krát videli. Dajú sa však pozerať stále dookola. A v Bytči na námestí ešte nikdy nehrali. Bude to veľký happening, bude to Monte Carlo Bytča!

12. Komentovaná prehliadka mesta

nedeľa 20.8. o 12:00, Pod lipkami stage

Beletrizovaná stand-up komentovaná prehliadka lokálpatriota a zakladateľa festivalu Hviezdne noci Petra Gärtnera. Spoznajte miestne zákutia a vypočujte si orálne historky, ktoré sa k nim viažu.

13. Biely raj

nedeľa 20.8. o 12:30, Kulturák stage – kinosála

Projekcia filmu takmer spred 100 rokov. Majstrovský kúsok priekopníka českej kinematografie Karla Lamača, ktorý bol v dvadsiatych rokoch 20. storočia nesmierne talentovaný a medzinárodne úspešný režisér. Vidieť dnes jeho nadčasové filmy v kine je veľká rarita.

14. Chris Ellys

nedeľa 20.8. o 18:00, Pod lipkami stage

Koncert indie-folkového speváka z Prešova, o ktorom budete ešte veľa počuť. Talent so zlatom v hrdle vám predvedie svoje autentické pesničkárske umenie pod storočnými lipami v Bytči na námestí.

15. Bad Black

nedeľa 20.8. o 23:00, Vitalkafé

Na záver festivalu premietneme druhý film z produkcie Wakaliwoodu. Gangsterka z ugandského slumu vám vženie slzy do očí nespočetným množstvom bláznivých nápadov, aj svojou láskou k filmu samotnému. Tá najlepšia bodka za tretím ročníkom Hviezdnych nocí.

Stiahnite si PDF denný program