Chiki Liki Tu-a a Prešov na Hviezdnych nociach

7. júna 2017

Žiadny slovenský festival sa toto leto nebude môcť popýšiť takou raritou, že uvedie na jednom pódiu celú slávnu prešovskú scénu. Iba na Hviezdnych nociach budete mať možnosť počuť to najlepšie z aktuálnej ponuky slovenského “Seattlu”. V Prešove rastú kvalitní hudobníci ako huby po daždi a tí najtalentovanejší to v auguste rozbalia na pódiu v Bytči.

Hlavným headlinerom bude zostava, ktorú netreba asi nikomu veľmi predstavovať. Chiki Liki Tu-a sú kapelou, ktorá sa drží na vrchole slovenskej rockovej muziky už viac ako dve desaťročia. Počas tejto doby zahrala viac ako 1200 koncertov v 15 krajinách po celej Európe. V roku 2016 získali cenu Radio_Head Awards za najlepší album roka s platňou Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Publikum si dokázali získať kombináciou veľkého hudobného talentu a recesistického prístupu.

Často ich prirovnávajú k velikánom ako Frank Zappa, ich štýl však čerpá z mnohých žánrov. Jedná sa v podstate o kapelu, ktorá dokáže zahrať čokoľvek a ktorá má množstvo tajných identít. Nemenej zaujímavé sú ich texty s nonsensovou poetikou. Hitom Láska moja de si vyleteli až do komerčných rádií a televízií, nikdy sa z nich však nestala kapela, ktorá by podľahla volaniu slávy a zostali verní svojim tvorivým postupom. Ich poctivú a skutočne vycizelovanú show nemôžete zmeškať a potom ju budete chcieť vidieť stále dookola.

Nie menším, ba možno ešte väčším úlovkom bude aj druhá vec z východu zvaná 3 oká. Táto mysteriózna kapela totižto prakticky už nehrá a dala sa dokopy len kvôli Hviezdnym nociam. Priviesť ju k životu nebolo jednoduché, ale určite to bude stáť za to. Toto trio pôvodom z Prešova má sotva pár lajkov na facebooku, ťažko ho budete aj googliť, stačí však, aby ste počuli vzorku ich tvorby na bandcampe a pochopíte, že toto chcete počuť a vidieť naživo. Sami svoju tvorbu označujú ako progressive rock’n’roll a viac to netreba ani rozvádzať. 3 oká sú bez diskusie veľký zjav, a preto sme ich pre vás vykopali do programu Hviezdnych nocí.

3 Oka na Bandzone.cz

Do partie k týmto muzikantom sa pridá ešte The Void. Ani títo hudobníci nezostanú publiku nič dlžní. Mladá trojica zabrusujúca do žánrov psychedelic rock, shoegaze a grunge vám predvedie nálož svojich rytmických a akordických kompozícií. Hlas speváka Mareka Buranovského dodáva skladbám správny baladický nádych a v kombinácii s návalom gitarových riffov vás privedie do emočného vytrženia. Kapela má za sebou hranie po množstve slovenských a českých klubov a je otázkou času, kedy sa jej podarí preraziť vyššie na slovenskej nezávislej hudobnej scéne.

K tejto trojici prešovských rockových hviezd môžete pripočítať ešte Fúzy Múzy, ktorých účasť na Hviezdnych nociach sme ohlásili dávnejšie a bude to doslova Prešov v Bytči. Príležitosť vidieť takýto výber už zase nebudete mať pekne dlho a to možno ani v samotnom Prešove.

Nezabudnite si kúpiť permanentky za zvýhodnené ceny 16 € a 13 € pre študentov, ktoré platia iba do konca júna.