Diogenov sud – Diskusné fórum Hviezdnych nocí

4. augusta 2017

Súčasťou Hviezdnych nocí je už tradične aj diskusné fórum s názvom Diogenov sud. Priestor pre prezentáciu zaujímavých hostí teda pokračuje aj tohto roku.

Keďže počas minulého ročníka si vyslúžil veľmi dobré ohlasy, rozhodli sme sa túto platformu rozšíriť, aby sa stala plnohodnotnou súčasťou programu a nebola len v tieni premietaní a koncertov.

Veľkou zmenou je, že okrem samostatných prezentácií hostí budú tento rok odpremiérované aj dve panelové diskusie, kde sa stretne viacero hostí naraz, a tí sa budú vyjadrovať k jednej téme. Tým pádom sa Diogenov sud stáva naozajstným diskusným fórom.

Predmetom panelových diskusií budú dnes veľmi aktuálne témy: nezávislosť médií na Slovensku a korupcia. Každý o nich hovorí, riešia sa v internetovych diskusiách, v práci alebo doma a my vám chceme dať možnosť priamo zasiahnuť a spýtať sa ľudí z danej oblasti, čo by ste sa inak nad pivom v krčme nedozvedeli.

V diskusii O nezávislosti médií sa v piatok o 16:00 predstavia: Soňa Gyárfášová, redaktorka RTVS, Juraj Smatana, aktivista, bloger a lovec konšpirátorov a Michal Hvorecký, spisovateľ a bloger.

K téme Korupcia na Slovensku v sobotu o 15:00 budú hovoriť: Pavol Sibyla, šéf organizácie Nadácia proti korupcii a Karolína Farská, jedna z organizátorov študentských protikorupčných pochodov.

Počas festivalu sa predstaví aj niekoľko slávnych či začínajúcich literárnych autorov, ktorí u nás odprezentujú svoje knižné novinky či svoje staršie prelomové diela.

Ako prvý sa v piatok večer predstaví jeden z najznámejších súčasných slovenských autorov Michal Hvorecký so svojou novou knihou Troll. Okrem čítačky bude samozrejme dostatok priestoru aj na vaše otázky. V sobotu budú na programe až traja literárni hostia. Hneď o dvanástej sa predstaví multitaskingový umelec Michal Baláž so svojím básnickým  debutom Ø, po ňom nám odprezentuje svoju prvotinu Zadné izby, ocenenú ako Debut roka, scenáristka a spisovateľka Alenka Sabúchová. Celé diskusné forum zavŕši headliner, dnes už uznávaný spisovateľ strednej generácie, Pavol Rankov, ktorý sa preslávil svojimi románmi a poviedkami a patrí k najčítanejším slovenským autorom v oblasti beletrie.

Diskuné fórum sa bude odohrávať na terase kaviarne Vitalkafé v uličke pri námestí pár krokov od centra festivalu.

Viac informácií o hosťoch nájdete v online programe, ktorý zverejníme na našom webe už čoskoro. Presný harmonogram fóra Diogenov sud nájdete v dennom programe festivalu tu.