Elections In The Deaftown sa vracajú na Hviezdne noci.

23. apríla 2017

Elections In The Deaftown – kapela z Považskej Bystrice, ktorej receptom na úspech bolo vsadenie na žánre britpop, shoegaze či dreampop. Dnes už sú stálicou na slovenskej klubovej scéne a nemôžu chýbať na každej dobrej akcii (hrali na Pohode, Grape, Rock for People, Creepy Teepee). Ich debut Glue z roku 2015 potvrdil, že sa jedná o jednu z najzaujímavejších slovenských alternatívnych kapiel. Uvidíte ich aj v hudobnom programe tretieho ročníka Hviezdnych nocí a bude to delikátny koncert, pretože Elections sú práve jednou z tých kapiel, ktoré si pod klenbou bytčianskej synagógy zahrali už na historickom prvom ročníku. Môžete sa teda tešiť na na ich vymakanú show s novými skladbami a v novom zvukovom šate. Viac už v exkluzívnom rozhovore s ich spevákom Lukášom Zdurienčíkom, ktorý vám všetko ozrejmí.

Ku gitarovej hudbe sa vracia každá generácia po svojom. Čo formovalo teba?

Lukáš:
Povedal by som, že sú to OK Computer od Radiohead, Yellow House od Grizzly Bear, Pet Sounds od The Beach Boys a Halcyon Digest od Deerhuntera a možno soundtrack k filmu Trainspotting.

Predpokladám, že si vyrastal v 90-tych rokoch, ako si sa v tej „dancefloorovej“ dobe dostal k hudbe ako Radiohead, kedže vtedy sme ešte žili v predinternetovom praveku?

Lukáš:
Som ročník 1989. Keď vyšiel spomínaný OK Computer, mal som asi 7 rokov a vtedy som ešte hudbu moc neriešil. Začal som ju riešiť, keď som mal asi 13 rokov, kedy som si kúpil prvýkrát hudobný časopis XMAG. Čiže časopisy ako XMAG, Ultramix a niektoré televízne hudobné stanice boli pre mňa hlavným zdrojom objavovania všelijakých „čudných“ kapiel a interpretov.

Ako potom prišlo, že ste si založili s chalanmi kapelu?

Lukáš:
Vznikli sme počas našich stredoškolských štúdií zhruba desaťročie dozadu. Rozhodnutie založiť kapelu padlo v posilke pri počúvaní slovenských Lavagance. Najprv sme hrali piesne našich obľúbených interpretov a učili sa hrať na nástroje, nakoľko väčšina členov držala svoj nástroj prvýkrát v rukách až po založení skupiny. Zhruba od roku 2013 hráme výlučne našu tvorbu.

Takže ste vôbec neboli ani len amatérski hudobníci, ale proste len chalani, čo chcú mať kapelu a tak si ju založili?

Lukáš:
Povedali sme si, že keď to dokážu Lavagance, dáme to aj my. Ja som trochu na gitare hrať vedel a náš gitarista vedel chytiť asi dva akordy, takže tam boli pozície jasné. Spev, bicie, basu a klávesy sme si nejako pocitovo rozdelili. Potom stačilo už len zohnať vybavenie a nástroje.

A do tej posilovne ste chodili všetci? Či niekoho ste potom ešte prilepili? A predtým ste vôbec nemali ambície založiť si kapelu? To ste boli proste len takí chaloši z posilovne a teraz že bum spravme si kapelu?

Lukáš:
Okrem klávesáka, ktorý bol skôr folklorista ako “kulturista”, sme tam istý čas chodili všetci. Bolo to tak ako hovoríš. Chaloši z dediny hľadali nejaké zmysluplné vyplnenie svojho času a kapela v tom čase znela ako super nápad.

Tak toto zatiaľ znie ako recesistický nápad. Kedy ste si však prvýkrát uvedomili, že to je vážne, mali ste nejaké ambície preraziť ďalej ako do okresného mesta?

Lukáš:
Sme z Papradna a Brvništa. To sú dedinky v Považskobystrickom okrese, ktoré ležia vedľa seba. Prvý koncert sme mali po pol roku alebo roku existencie. Ambície preraziť ďalej sme mali asi hneď po tom, ako sme začali skúšať prvé pesničky. Mysleli sme na to, ako nás do roka bude hrávať Rádio FM, budeme vystupovať na Pohode alebo niečo podobné. Trvalo nám to síce nejaký ten rôčik dlhšie, ale všetko je určite tak, ako má byť.

Kto skladal vtedy pesničky, čím ste sa inšpirovali?

Lukáš:
Vtedy bol v našich zemepisných šírkach veľký boom indie kapiel ako Arctic Monkeys, The Strokes, Killers alebo Franz Ferdinand. To boli pre nás aj najväčšie inšpirácie. Hudbu sme skladali všetci. Doniesol sa alebo v skúšobni vznikol nápad, ktorý sa postupne kryštalizoval do finálnej piesne. Taká klasika.

Kto vymyslel kapele názov? Ste azda slovenská kapela s najdlhším názvom.

Lukáš:
Kamarát mal blog, čo sa tuším volal Fake Tales of Sugartown a hovoril, že by to bol dobrý názov pre našu kapelu. Tak sme si to trochu upravili. Najviac srandy prežívame, keď si čítame preklepy v našom názve na plagátoch alebo v nejakých článkoch, ktorých bolo nespočetne. Čo sme si však vymysleli, to máme.

Prvý album mal dobré ohlasy a váš zvuk a prístup je iný aj v rámci slovenských nezávislých kapiel. Stáva sa vám, že vás považujú za zahraničnú kapelu?

Lukáš:
Stalo sa nám to už párkrát a vždy nás to potešilo. Pri hudbe, akú hráme a ktorá je najviac spievaná v cudzom jazyku, je fajn, keď niekomu hneď neudrie do uší, že počúva slovenskú kapelu.

Váš prvý album Glue bol v podstate celý gitarový, posledný singel Awaking je však celý synťákový a znie ako raný Depeche Mode. Prečo tento posun k „elektronike“?

Lukáš:
Kedže sme mali k elektronickej hudbe vždy blízko a na novom albume chceme znieť inak ako na debute, bol tento posun vlastne úplne logický. Nakoľko synťáky sú značne odlišný nástroj ako gitara, máme aj viac nápadov na piesne. Pri gitarách sme mali pocit, že sa už trochu opakujeme, keď sme sa snažili niečo nové vymyslieť. Každopádne, gitarové nástroje budú vždy súčasťou našej kapely.

Momentálne ste sa s kapelou presunuli do Bratislavy. Doteraz ste však boli vnímaní ako „považskobystrická“ kapela. Ste už takí slávni, že vám je okresné mesto „malé“?

Lukáš:
Myslím si, že sme stále považskobystrická, respektíve papradňansko-brvništanská kapela, nakoľko sme v Bratislave dokopy pár mesiacov. Hlavná výhoda je, že skúšame v meste, kde aj pracujeme. Je jedno či by to boli Malacky, Košice alebo Liptovský Mikuláš.

Máte na slovensku nejakú spriaznenú kapelu? Na čo by ste okrem vašej tvorby dali tip našim fanúšikom, na čom si teraz fičíte?

Lukáš:
Ak niekto náhodou nepozná, tak by som odporúčal kolegovcov The Ills alebo Nvmeri, s ktorými sme pod jednou bookingovou agentúrou Real Something. Z producentov to majú super našliapnuté napríklad Whithe, Petijee alebo FVLCRVM. Každopádne sa mi zdá, že v poslednej dobe u nás vzniká kopec dobrej hudby.

Kedy plánujete vydať druhý album? Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť?

Lukáš:
Po lete plánujeme vydať EP. Album zhruba začiatkom budúceho roka. Môžu sa tešiť na prepracovanejšie a farebnejšie piesne a práve preto nechceme nič uponáhľať, chceme si dať záležať na tom, čo pôjde najbližšie von. Nové piesne však plánujeme postupne pridávať do našich setlistov už v priebehu leta.

Boli ste aj pri zrode Festivalu Hviezdne noci, keďže ste hrali aj na jeho prvom ročníku. Teraz sa po dvoch rokoch vraciate, tešíte sa do Bytče?

Lukáš:
Na Hviezdnych nociach sa nám hralo výborne. Krásne miesto, milí ľudia a super výber kapiel. Bolo vidieť, že tá akcia má potenciál. Minulý rok sme sa boli pozrieť ako diváci a taktiež sme sa veľmi dobre zabavili. Tešíme sa!2323