Festival pre deti? Hviezdne noci!

20. júla 2017

Hviezdne noci si užijú do sýta aj deti. Tento rok budú mať svoj vlastný festivalový stan a v ňom svoj vlastný stage. Aj deti si chcú naplno užiť takú parádu akou je festival. Čakajú ich 4 dni nabité bábkovým divadlom, premietaním animovaných filmov a tvorivými dielňami. Detský stage bude stáť počas Hviezdnych nocí v parčíku neďaleko námestia pred bytčianskou zmrzlinou Kurtovič. Tento kúsok zeme sa stane na 4 dni zónou pre všetky deti, ale aj pre dospelákov, ktorí nevedia odolať čaru bábkového divadla, animovaných filmov a tvorivému  zápalu.

Program začne už vo štvrtok od ráno výzdobou stanu a stage-u, zapojiť sa môže každý, kto má chuť a kto chce prispieť k skrášleniu tohto priestoru. Počas piatka, soboty a nedele budú môcť deti rozvíjať svoju kreativitu v rôznych tvorivých dielňach vedenými šikovnými lektorkami. Pomedzi to si budú môcť užiť spolu až 4 vystúpenia bábkových divadiel a dokonca 1 cirkusové divadlo a cirkusový workshop. Program na Detskom stagi každý deň zakončí Detské letné kino.

 

PROGRAM:

Štvrtok 17.8.2017 od 10:00 do 16:00

Výzdoba detského stage-u

Detský stage musí byť krásny, a preto potrebujeme vás, aby ste nám ho pomohli vyzdobiť. V prvý deň festivalu od rána budeme vyrábať výzdobu na detský stage aj stan, v ktorom sa bude nachádzať. Šikovné ručičky pridajte sa k nám!

 

Štvrtok 17.8.2017 o 16:30

Detské letné kino:

Kino Fest Anča (60 minút)

Kino Fest Anča: Najlepšie animované filmy pre deti predstavuje kolekciu najlepších súčasných krátkych filmov pre deti, ktoré nikde inde neuvidíš. 9 rozprávok z celého sveta, určených pre detského diváka a rodiny, je reprezentatívnym výberom plným zábavy, dobrodružstva, poučenia, a nápaditých výtvarných poňatí aké dokáže deťom ponúknuť jedine animovaný film. Viac info tu: http://festanca.sk/2017/najlepsie-animovane-filmy-deti/

Predstavenie je vhodné pre deti od 4 rokov.

 

Piatok 18.8.2017 od 11:00 do 16:00

Tvorivé dielne:

VÝROBA TAUMATROPU

Taumatrop je ľahko vyrobiteľná optická hračka, ktorá dokáže vytvárať ilúziu pohybu. Kedysi sa predávala na jarmokoch a je prapredkom animovaného filmu. Workshop povedie Evka Jandová.

ROZKVITNI!

Naše hviezdne lektorky – sestry Majka a Janka Cambálové vás na treťom ročníku Hviezdnych nocí naučia ako vytvoriť nádherné kvetinové náhrdelníky, goliere či náramky.

 

Piatok 18.8.2017 o 16:30

Bábkové divadlo:

Lukáš Tandara – Osmijanko

„Kto je najväčší superhrdina na svete? No predsa Osmijanko, lebo nosí deťom rozprávky! Ale kde sa vlastne narodil? Ako to celé začalo? A ako sa volá jeho najvernejší osmipes a ako ho vlastne vyňuchal? Čo je to obrátená krajina? Kto je kráľ Milión Stopätnásty a čo má spoločné s Osmijankom? To všetko sa dozviete v scénickom čítaní o nerozlučnom kamarátstve Osmijanka a Osmidunča.“

Réžia, scénar a hrá: Lukáš Tandara

Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov.

 

Piatok 18.8.2017 o 17:45

Bábkové divadlo:

Lukáš Tandara – O Haničke

Príbeh o tom ako rýchlo sa môže život človeka zmeniť, keď daruje hrsť múky, o tom že všetko zlé je predsa na voľačo dobré, o ľuďoch dobrých aj zlých a o láske ktorá prekonáva všetko zlé. Predstavenie je sólovým výstupom jedného herca a ôsmich drevených bábok. Drevo v rukách herca ožíva v málo známej baladickej rozprávke, ktorú spísal významný zberateľ slovenských ľudových rozprávok Samuel Czambel s ľudovým rozprávačom Jánom Kaščákom z Veľkého Šariša.

Réžia, scénar a hrá: Lukáš Tandara

Predstavenie je vhodné pre deti od 5 rokov a dospelých

 

Piatok 18.8.2017 o 19:00

Detské letné kino:

The Road Runner show (70 minút)

Legendárny animovaný seriál o márnom úsilí húževnatého kojota chytiť rýchlo-šprintujúce zviera ponášajúce sa na pštrosa a zjesť ho na večeru. Nikdy mu to však nevyjde! A tak stále vymýšľa nové a stále smiešnejšie pasce. Road Runner mu však vždy zdrhne so svojim mig-mig.

Vhodné pre deti od 3 rokov.

 

Sobota 19.8.2017 o 10:00

Cirkusové divadlo:

Cirkus – Kus: Karkulka
Netradičné spracovanie známej rozprávky, v ktorej bojuje Karkulka o záchranu cirkusu. Na dlhej púti lesom musí zdolať mnoho prekážok, využiť všetky svoje cirkusové zručnosti a prekonať strach z vlka. Okrem neho jej pomôžu dosiahnuť cieľ aj rôzne kúzla a plyšové hračky. Hrajú artisti slávneho Cirkus – Kus.

Vhodné pre deti od 3 rokov.

 

Sobota 19.8.2017 o 10:30

Cirkusový workshop:

Cirkus – Kus

Ak ste túžili utiecť s cirkusom, teraz je ten správny čas! Artisti z Cirkus – Kus vás naučia základné žonglérske a cirkusové triky, ktoré zvládne každý. Čaká vás točenie tanierikov hula hoop, či diabolo.

Vhodné pre deti od 3 rokov.
Sobota 19.8.2017 od 12:00 do 17:00

Tvorivé dielne:

Workshop animovanej tvorby

Na workshope animovanej tvorby si rozpohybujeme vlastnú postavičku, zanimujeme krátky skeč alebo jednoduchý prírodný jav. Bude sa veľa kresliť, strihať, lepiť a pracovať s plastelínou – každý podľa svojho gusta. Videjká osviežime veselým filmovým trikom alebo zaujímavým strihom. Na všetky hviezdne deti sa teší Lenka z Filmového ateliéru SPÚŠŤ.

Maľované tašky

Účastníci workshopu si vyrobia vlastnoručne maľované textilné tašky, a zároveň si vyskúšajú prácu s pečiatkami, farbami, farebnými poduškami a fixkami na textil. Workshop povedie lektorka Andrea Zajacová.

Výroba ponožkáča

Ponožkáč je hračka, bábika či bábka z ponožky, ktorú si budú môcť účastníci vytvoriť v ďalšej tvorivej dielni u Aďky Čičkovej. Tvárička ponožkáča sa dozdobí ručným šitím alebo lepením, čo zvládnu aj najmenší účastníci dielne.

 

Sobota 19.8.2017 od 13:00 do 17:00

Happening:

Premeň sa na Friga!

Ak máte radi maľovanie na tvár, nemali by ste si nechať utiecť kolektívny happening, na ktorom sa všetci nechajú premaľovať na Friga! Frigo je umelecké meno komedianta Bustera Keatona, ktorého filmy sú veľká zábava, a ktoré budeme na Hviezdnych nociach premietať. Nechajte sa namaľovať aj vy a pomôžte nám zaplaviť mestečko Bytča Frigovou tvárou!

 

Sobota 19.8.2017 o 17:30

Detské letné kino:

Pieseň mora (Írsko, 2014, 90 min)

V bájnej krajine starých Keltov žije na osamelom majáku otec s dcérou a synom. Život celej rodiny sa obráti hore nohami vo chvíli, keď sa ukáže, že malá dcérka Saoirse je poslednou z tuleních víl. Jedine ona totiž môže piesňou zachrániť všetky rozprávkové bytosti, ktoré premenila na kameň čarodejnica Macha.

Vhodné pre deti od 4 rokov.

 

Nedeľa 20.8.2017 od 11:00 do 14:30

Tvorivé dielne:

Urob si decoupage

V tejto dielni si vyrobíme hviezdnu dekoráciu. Či už nádobu na perá alebo rozprávkový obrázok do detskej izby. Naučíme vás ako motív zo servítky aplikovať na kov, sklo alebo drevo. Vyberte si zo širokej palety motívov a užite si kreatívnu chvíľku s lektorkou Katkou Janičinovou.

Náramková dielňa

Naučte sa pracovať so špeciálnym memo drôtom, ktorý si zachováva svoj tvar a pomocou korálkového zdobenia si vytvorte viacradový náramok. Okrem memo náramkov nás lektorka Aďka Čičková naučí vytvárať aj morzeovkové náramky s tajnými odkazmi.

 

Nedeľa 20.8.2017 o 15:00

Bábkové divadlo:

Divadlo SpozaVoza – Ružová rozprávka

Veselá rozprávka s pesničkami pod názvom Ružová rozprávka je o prasiatkách, ktoré hľadajú svoj domov. Hľadajú ho na mnohých kontinentoch: Amerika, Ázia, Afrika, Antarktída. Deti tak s prasiatkami spoznajú celýýýý svet a zažijú kopec zábavy.

Hrajú: Miro Mihálek a Róbert Švec

Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov.

 

Nedeľa 20.8.2017 o 16:30

Bábkové divadlo:

Divadlo SpozaVoza: Ahoj, pán sova!

Činoherno-bábkové divadelné predstavenie plné láskavého humoru, dobrodružstva a pesničiek. Pán Sova žije vo svojom domčeku, ktorý má dve poschodia a čaká. Na čo, na koho čaká? V jeden večer k nemu príde návšteva. A nielen jedna. Budú to veľmi zaujímavý hostia, ktorý prinesú do života pána Sovu veľa humoru. Poďte s nami zažiť neobyčajné príbehy pána Sovu!

Hrajú: Miro Mihálek a Alica Bukovčanová

Predstavenie je vhodné pre deti od 5 rokov a dospelých.

 

Nedeľa 20.8.2017 o 17:30

Detské letné kino:

Kino Fest Anča (60 minút)

Kino Fest Anča: Najlepšie animované filmy pre deti predstavuje kolekciu najlepších súčasných krátkych filmov pre deti, ktoré nikde inde neuvidíš. 9 rozprávok z celého sveta, určených pre detského diváka a rodiny, je reprezentatívnym výberom plným zábavy, dobrodružstva, poučenia, a nápaditých výtvarných poňatí, aké dokáže deťom ponúknuť jedine animovaný film. Viac info tu: http://festanca.sk/2017/najlepsie-animovane-filmy-deti/

Predstavenie je vhodné pre deti od 4 rokov.

 

Nedeľa 20.8.2017 o 18:30

Rozlúčka a spoločné fotenie

Symbolické zatvorenie detského stage-u a spoločná fotografia so všetkými, komu počas štyroch dní detský stage učaruje.

 

VSTUPNÉ

Lístky na podujatia na Detskom stage-i sa budú predávať v pokladni priamo pri ňom.

 

CENNÍK:

Detské letné kino – VSTUP VOĽNÝ

Bábkové divadlo – 2 € na osobu

Tvorivé dielne – 1 € za 1 výrobok na 1 tvorivej dielni

Happening: Premeň sa na Friga! – VSTUP VOĽNÝ

1-dňový lístok do Detského stage-u – 4 €

4-dňový lístok do Detského stage-u – 8 €

 

Voľný vstup na detský stage budú mať všetci účastníci, ktorí si kúpia 1-dňový alebo 4-dňový lístok na celý festival Hviezdne noci 2017.