Filmový zemepis: Írsko

30. apríla 2017

Festival Hviezdne noci predstavuje svoju prvú tohtoročnú filmovú sekciu. Už na treťom ročníku sa budete môcť ponoriť do výberu z írskej kinematografie. Filmy z tejto ostrovnej krajiny si budete môcť pozrieť v sekcii Filmový zemepis a malo by sa jednať o jednu z najštedrejších filmových sekcií na festivale.

“Rozhodli sme sa vybrať do Filmového zemepisu Írsko, pretože je to veľmi zaujímavá krajina z pohľadu filmu. Nie je to ani úplne exotická krajina, ani žiadna filmárska veľmoc. Írsko je niekde medzi. Chodia do neho nakrúcať zahraničné produkcie, ale má aj svoju “umeleckú” vlnu nezávislých filmárov. Chceli by sme divákom predstaviť prierez toho najzaujímavejšieho od čias nemého filmu až po súčasnosť,” vyjadril sa riaditeľ festivalu a zároveň dramaturg filmovej časti programu Peter Gärtner.

Írska kinematografia sa vyznačuje viacerými prúdmi. Známe sú ich vlastenecké filmy o povstaní a odpore voči Angličanom. Populárne sú aj hudobné filmy a na konci sedemdesiatych rokov uzrela svetlo sveta aj vlna avantgardných filmov označovaná ako “First Wave”. Filmári tejto vlny chceli byť autentickí, odstrihnúť sa od vzorov komerčného filmu a často používali namiesto angličtiny pôvodný írsky jazyk, čo je veľká rarita. V neposlednej rade sa za írske filmy považujú aj diela velikánov hollywoodskych štúdií, ktorí boli nejako s Írskom spätí a chodili sem nakrúcať svoje filmy.

“Írsko bolo rodiskom predkov velikána a génia filmového remesla Johna Forda, ktorý na tomto ostrove natočil niekoľko filmov, medzi nimi legendárny Quiet Mana. Ďalší slávni režiséri, ktorým krajina učarovala boli John Huston, či Robert J. Flaherty. Snažíme sa zohnať do prehliadky aj filmy týchto hviezd, chceme do nej však zaradiť i menej známe tituly, ktoré boli uvedené mimo Írsko len zriedka. Veríme, že to bude pre milovníkov filmu spestrenie ich letného filmového jedálnička,” upresňuje Peter Gärtner.

Multižánrový Festival Hviezdne noci v meste Bytča sa bude konať od 17. – 20. augusta 2017 a okrem Filmového zemepisu sa môžu diváci tešiť na mnoho ďalších sekcií. Pre viac informácií zostaňte naladení na našich kanáloch.

Partneri