Gitara na krku

29. júna 2017

Tento rok zabrúsi hudobný line-up Hviezdnych nocí aj do žánru indiefolk, alebo po slovensky povedané do žánru “pesničkárstva”. Predstavujeme vám dvoch talentovaných muzikantov, ktorým stačí zavesiť na krk gitaru a pustiť ich k mikrofónu.

Tomáš Gregor

Tomáš Gregor je slovenský hudobník, ktorý prešiel mnohými projektmi, aby sa nakoniec vydal na sólo dráhu jednoducho pod svojim menom. A nemohol spraviť nič lepšie. V roku 2016 vydal svoj debutový album Na zemi a obohatil slovenskú hudobnú scénu o vyzretý album plný poctivého pesničkárstva. Na zemi je zmesou žánrov country, blues a baladického pop-rocku. Skladby sú založené na jemných gitarových melódiách, okorenené sú tklivými bluesovými sólami a country aranžmánmi. Tomášov zľahka chrapľavý hlas spievajúci poetické až naturalistické texty sedí výborne do westernovej nálady pesničiek. Celá platňa by sa dala rovno použiť ako soundtrack do nejakého Jarmuschovho filmu či do tretej série True Detective. Album povyšuje aj bohatá nástrojová zostava, v skladbách okrem gitár počujete čelo, bendžo, perkusie či metalofón. Tieto nástroje nenechal Tomáš iba v štúdiu, pre svoje koncertné vystúpenia dal dokopy kapelu a vy budete mať to šťastie, že ju tento rok uvidíte na Hviezdnych nociach.

Chris Ellys

Chris Ellys je mladý a nesmierne talentovaný hudobník z Prešova. Za krátku dobu sa mu už podarilo urobiť malú dieru do sveta. Do povedomia sa dostal ako slovenská verzia pesničkárov Passenger či dokonca Ed Sheeran. Stačí, aby ste si vypočuli zopár jeho skladieb spievaných po anglicky a pochopíte, že sa jedná o talent presahujúci hranice našej gubernie. Z jeho skladieb cítiť skúsenosti a zážitky zo života svetobežníka. Chris Ellys je doslova niečo ako potulný rapsód s gitarou na krku, ktorý pretavuje svoje pocity do oduševnelých balád aj veselých chytľavých songov. Žánrovo by sme ho mohli zaradiť do prúdu súčasného indiefolku, jeho hudba znie miestami veľmi írsky (husľová Yesterday), inokedy skôr westernovo (jeho hit 7 minutes). Čo však publikum na jeho koncertoch láka najviac je jeho charizmatický spevácky prejav, ktorým príde omámiť aj publikum tretieho ročníka Hviezdnych nocí.