Hviezdne noci bez synagógy

5. júna 2017

Občianske združenie Filmový klub Bytča ako organizátor festivalu Hviezdne noci Bytča sa rozhodol neorganizovať 3. ročník svojho podujatia v priestore bytčianskej synagógy.

Po jednaní o prenájme budovy na tretí ročník festivalu s aktuálnym správcom budovy občianskym združením Za záchranu bytčianskej synagógy, ktoré zároveň vedie projekt rekonštrukcie budovy, sme sa rozhodli nakoniec upustiť od organizovania Hviezdnych nocí v synagóge. Hviezdne noci sa dramaturgicky nie úplne zhodujú s predstavou, ktorú má o fungovaní synagógy ako kultúrneho centra OZ Za záchranu bytčianskej synagógy. Plne to rešpektujeme a chápeme výsadné právo tohto združenia rozhodovať o tom, čo je pre synagógu vhodné a čo nie, keďže na ňom visí zodpovednosť za chod celej inštitúcie aj za priebeh samotnej rekonštrukcie.

Synagóga nie je zároveň v takom technickom stave, aby sa tam dali organizovať napríklad rockové koncerty. Tie sú však súčasťou programu Hviezdnych nocí aj tento rok a preto budeme musieť nájsť iný priestor v rámci mesta, kde ich zorganizujeme.

Filmový klub Bytča organizoval Hviezdne noci ako externý subjekt v synagóge od roku 2015 (2 ročníky) a práve synagóga bola jedným z hlavných dôvodov, prečo vznikol. Dva roky sme s veľkým počtom dobrovoľníkov a nadšencov nezištne pracovali na tom, aby sme zvrátili verejnú mienku o synagóge, aby sme presvedčili občanov mesta, že sa z nej oplatí urobiť kultúrno – komunitné centrum. Sme radi, že sme mohli takto prispieť k celému projektu a držíme OZ Za záchranu bytčianskej synagógy palce v ďalšej práci na tomto projekte a veríme, že sa mu čoskoro podarí synagógu zrekonštruovať a uviesť do chodu ako permanentne fungujúce kultúrno-komunitné centrum.

Festival Hviezdne noci sa vynasnaží priestor synagógy svojim návštevníkom čo najadekvátnejšie vynahradiť. Bytča má mnoho ďalších zaujímavých zákutí, aktuálne pracujeme na tom, aby sme vybrali to najzaujímavejšie, kam by sa mal presunúť hudobný program plánovaný do synagógy. Veríme, že naši diváci určite nebudú sklamaní a pokúsime sa kúzelnú atmosféru nášho festivalu preniesť tam. Hviezdne noci vznikli najmä kvôli synagóge, ktorá nás k celému projektu inšpirovala, prerástli však už jej múry, konajú sa v celom meste a 3. ročník by mal byť ešte viac spojený aj s novými lokáciami.

Ako rozlúčka s priestorom synagógy bude plánovaná rozohrievacia párty festivalu Hviezdny deň 10. júna, ktorú sme plánovali ešte do synagógy. Akcia sa už kvôli vyššie spomenutým dôvodom nebude konať v synagóge, ale na pozemku vedľa nej. Na akcii mala prebehnúť aj diskusia pod názvom Patrí rock do synagógy?, ktorú sme pôvodne iniciovali. Uvedomujeme si však, že táto iniciatíva prislúcha vlastníkovi budovy a vedúcej sile celého projektu OZ Za záchranu bytčianskej synagógy, a preto sme sa rozhodli diskusiu zrušiť. Radi sa však zúčastníme ako externý subjekt na diskusiách o budúcnosti synagógy, ak nejaké OZ Za záchranu bytčianskej synagógy zorganizuje.

O lokácii, ktorá nahradí počas festivalu synagógu, vás budeme čoskoro informovať. Berieme túto situáciu ako výzvu a veríme, že naša komunita sa ešte viac zomkne a bude to pre celý festival ďalší posun vpred.