Hviezdne noci v novom šate

8. marca 2017

Festival Hviezdne noci predstavuje svoju novú tohtoročnú vizuálnu identitu. Od 17. do 20. augusta sa bude konať už jeho tretí ročník. Multižánrový festival opäť oživí na štyri dni mesto Bytča filmom, hudbou, divadlom a množstvom sprievodných podujatí. Jeho cieľom bude priniesť do malebného mesta na Považí ambiciózny program, rozvíjať miestnu kultúrnu scénu a pritiahnuť návštevníkov z celého Slovenska.

S novou vizuálnou identitou sa priaznivci a diváci festivalu budú stretávať v klasickej tlačenej podobe, na webe aj sociálnych sieťach. Identita spája viacero špecifík príznačných pre festival: tému noci, historické pamiatky, v ktorých sa festival odohráva, a naznačuje taktiež niečo z náplne programu tretieho ročníka. Meno autora identity a grafických návrhov stojí za zoznámenie, lebo o ňom budete isto ešte počuť.

„Nemali sme v pláne oslovovať vychytených dizajnérov, či známych umelcov. Jednou z najzaujímavejších vecí na festivale Hviezdne noci je, že vzišiel prirodzene z lokálnej komunity a dáva príležitosť miestnym talentom. Preto sme dali príležitosť grafikovi Adamovi Majkovi, ktorý pre naše občianske združenie dlhodobo pracuje. Tento rok bude robiť kompletne celý vizuál festivalu,” komentuje voľbu iniciátor a riaditeľ festivalu Peter Gärtner. „Adam začal pre naše združenie robiť plagáty a ďalšiu grafiku dobrovoľnícky, keď bol ešte študent na vysokej školy, a to vôbec neštudoval grafický dizajn. Postupne sa vypracoval tak, že ho prijali do profesionálnej reklamnej agentúry a dnes sa ako grafický dizajnér živí. Aj to je jeden z príbehov Hviezdnych nocí. Snažíme sa našich divákov podporovať, aby rozvíjali svoje schopnosti a nielen v Adamovom prípade to skončilo úspešným zamestnaním. Mladí ľudia nechápu, prečo by mali robiť dobrovoľníkov. Keď to však skúsia, pochopia, že to je pre nich posun vpred.“

Cieľom návrhu vizuálnej identity z Adamovho dizajnérskeho stola je vyjadriť, že Hviezdne noci sú predovšetkým mestský festival, ktorý ťaží z atmosféry noci. Dôležitú úlohu v ňom hrá svetlo v rôznej podobe, podobne ako pri samotnom festivale, ktorý združuje druhy umenia nejakým spôsobom späté so svetlom: filmové premietanie, videomappingová show, hudobné koncerty.

Festival už na konci minulého roka zverejnil prvé meno hudobného programu. Do Bytče zavíta slovenský, no medzinárodne úspešný projekt Longital. Ďalšie mená hudobných interpretov začne festival zverejňovať v nadchádzajúcich týždňoch a diváci sa majú na čo tešiť. Počas 4 dní uvidia v jednom meste veľmi zaujímavý mix súčasných slovenských kapiel. Festival plánuje pozvať umelcov, s ktorými dlhodobo spolupracuje, ale aj úplne nové kapely. Vo filmovom programe by sa určite mal zjaviť Buster Keaton, ktorý na druhom ročníku u divákov veľmi zabodoval. Snahou festivalového tímu je pripraviť celú jednu sekciu venovanú tomuto geniálnemu režisérovi.

Lístky na festival sú už v predpredaji cez portál Predpredaj.sk za zvýhodnené vstupné 16 €, respektíve 13 € pre študentov.