Longital

11. decembra 2016

Longital je pojem. Longital je hudba, ktorá sa vzpiera akémukoľvek škatuľkovaniu. Longital je najsvetovejšia slovenská alternatívna kapela.

Viacerým slovenským hudobníkom sa podarilo hrať v zahraničí, ale Longital toho obehli azda najviac – celá Európa, Amerika, Kanada. Úspech je to o to väčší, že nespievajú po anglicky, cudzojazyčné publikum však dokázali uhranúť a to je najlepšia vizitka pre ich tvorbu.

Longital je dvojica Dano Salontay a Shina, ktorá to hudobne spolu ťahá už od roku 2001, keď sa ešte volali Dlhé diely, ako bratislavské sídlisko, z ktorého vzišli. Vtedy si povedali, že budú hudbou žiť, a že sa budú hudbou živiť. To však neznamená, že by začali robiť podliezavé rádiové hity a hrať na komerčných žúrkach. Išli na to presne naopak, siahli do hĺbky svojej hudobnej imaginácie a už 15 rokov vyplavujú na svetlo sveta jeden album za druhým a vždy s priehršťou nových nápadov a prístupov.

V počiatkoch ich tvorba zapadala do klubovej scény ovplyvnenej trip-hopom a deväťdesiatkovou elektronickou hudbou, postupne sa však transformovali na kapelu plne využívajúcu akustické hudobné nástroje. Tento trend potvrdil aj nástup hudobníka Mariána Slávku do zoskúpenia a aj vďaka nemu sú aktuálne show kapely neopakovateľným a živelným hudobným zážitkom.

Hypnotické rytmy, špecifické textárstvo, emóciami prešpikované slákové plochy, modernosť snúbiaca sa s atavizmom, dokonalá synergia hudby a Shininho hlbokohlasého spevu. Toto všetko sa rinie aj z poslednej platne Longitalu Divoko, s ktorou aktuálne obiehajú Česko a Slovensko. Je to predstavenie, ktoré určite nadobudne nový rozmer práve v enigmatickom priestore bytčianskej synagógy na 3. ročníku Festivalu Hviezdne noci v auguste 2017, pretože Longital je jeho prvý headliner!