Múzy si žmolia fúzy!

9. apríla 2017

Na pódiu sú len štyria a nemajú speváka. Basák Juro Staviarsky však spotrebuje všetky zvyšné voľné plochy na pódiu. Jeho živelná performance, divoké milovanie sa s basgitarou a jurodivé tanečné kreácie v štýlových kostýmoch sú výdatnejšie, zábavnejšie a uhrančivejšie ako prejav väčšiny slovenských frontmanov. Fúzy Múzy nepotrebujú speváka na to, aby dokázali zaujať, a to nielen na domácej scéne. Reč je o jednej z najskloňovanejších nových slovenských kapiel a o jednej z najoriginálnejších slovenských kapiel vôbec..

Už minulé leto si zahrali na najväčšom stredoeurópskom festivale Sziget v Budapešti, ich ambiciózna tvorba už oslovila publikum aj v Rakúsku či v Českej republike. Bubeníka Stanislava Kořínka, gitaristu Ľuboslava Krajňáka a už spomínaného basáka Jura Staviarského navyše doplnil slávnejší a skúsenejší profesionálny hudobník David Kollár, ktorého táto mladá a talentovaná formácia veľmi zaujala. Na výročných cenách Radio_Head_Awards 2016 sa bili v kategórii debut roka so svojou rovnomennou platňou Fúzy Múzy a nevyhrali len vďaka nevídane veľkej konkurencii a prítomnosti fenomenálnej Kataríny Málikovej v súťaži. Ich produkcia je svojrázna a nezaškatuľkovateľná. Označujú sa za psycho-thriller music, aj keď ani to nie je úplne presné. Ich hudbu musíte vidieť a počuť naživo, aby ste pochopili, čo to je za úkaz.

Múzy si musia nervózne žmoliť fúzy, keď počujú, čo v klasickej nástrojovej zostave stvárajú títo Prešovčania. V ich hraní cítiť prvky jazzrocku, psychadelického rocku, inštrumentálnej a filmovej hudby. Všetko je organicky spojené do nápaditých kompozícií, ktoré pripomínajú napínavú hudbu zo sedemdesiatkových akčných filmov, sem tam sa v nich ozve westernový motív ako od Morriconeho.

Kapela však nerobí napodobeniny soundtrackov, svoju tvorbu posúva výrazne ďalej. Skladby neznejú ako keby mali iba dokreslovať scény z thrillerov a hororov, ale pôsobia svojbytne, ide o posun od ilustratívnej soundtrackovej hudby do experimentálnejších a avantgardnejších polôh. Ich skladby vyžarujú hutnú atmosféru excitovaných psychických stavov, evokujú jazdu pokazeným kolotočom, či nočnú moru arachnofobikov. Piesne s príznačnými názvami Techno, Mucha, Lunapark, či Schizofrénia si plávajú na divokom psychadelicko-jazzovom podklade, čo dodáva ich koncertom tie správne vlnivé vibrácie. Živelné koncerty tejto štvorice patria k tomu najzaujímavejšiemu, čo v súčasnosti môžete na slovenských koncertných pódiach vidieť. Tú šancu budete mať práve aj na Hviezdnych nociach, tam kapela ako Fúzy Múzy nemôže chýbať.