Z Považia do sveta!

6. júla 2017

Predstavujeme vám výber piatich viacmenej mladých kapiel na pomedzí žánrov rock, punk, a folk z územia medzi Žilinou a Považskou Bystricou, ktorých tvorba určite stojí za pozornosť a z ktorých niektoré už mieria za slávou do sveta. Kde inde by sa mali kapely z tohto superregiónu predstaviť, ak nie v jeho srdci – v Bytči na festivale Hviezdne noci.

Dave Brannigan

Momentálne asi najaktívnejšia kapela zo Žiliny, ktorá čerstvo vydala svoj debut Young Creatures. Toto leto si zahrajú chalani svoj prvý veľký festival a to rovno megafest Sziget. Na ten sa prebojovali cez duel s kapelou Papyllon, v ktorom boli v pozícii outsidera, ich živý koncert v Rádion_FM však presvedčil o opaku a poslucháči ich katapultovali na najväčší stredoeurópsky festival. Tvorbu kapely môžeme označkovať jednoznačne ako indierock. Priamočiare, svižné skladby postavené na gitarách a jemne melancholickom speve frontmana Dušana Škundu sú vážnou konkurenciou pre staršie slovenské kapely v tomto fachu. Lietajú okolo nich prirovnania ako slovenský Arcade Fire, či Franz Ferdinant.

Seventh Weapon

Vlajkonosič považskobystickej rockovej scény Seventh Weapon sa postupne vyvíja a z bandy stredoškolákov započúvaných do leta 1968 sa stali profesionálni hudobníci a našli svoj originálny hudobný výraz. Na slovenskej scéne existuje asi len málo kapiel, ktoré by tak intenzívne a so cťou ťažili z odkazu rockovej hudby 60. a 70. rokov. Ich prvé dva albumy OPIUM (2012) a Raspberry Teeth (2014) sú lahodným počúvaním pre všetkých, ktorí dokážu aspoň trocha doceniť kvalitný, štipľavý rock’n’roll. Kapela hrá v zostave Matúš Jakubek – spev, rytmická gitara, harmonika, Ľubomír Omasta – sólová gitara, Alex Šulavík – bicie, Roman Depko – spev, basa, Tomáš Urik – orgán, piano. Koncerty tejto 5-člennej partičky sú neopakovateľným zážitkom a na letný festival je to to pravé orechové.

Bokom Okolky

Životný projekt hudobníka Dana Buryho z Bytče kráča pomaličky, ale isto po svojej ceste za slávou a úspechom. Týmto garážovým ansámblom sa premlelo nespočetné množstvo hudobníkov z mestečka Bytča, aby sa nakoniec jeho zloženie ustálilo v podobe s basákom Ľubom Masarykom alias Pepem a bícmenom Michalom Ježíkom alias Michellom. Sám Dano si hovorí Whitney a v kapele hrá na gitaru. On je motorom, ktorý kapelu už dve desaťročia ťahá dopredu a odmieta sa vzdať predstavy, že raz opäť privedie do pozornosti vetových médií žáner skatepunk. Kam kapela smeruje naznačuje aj názov ich platne z roku 2014 Prelomový album. Ich posledné EP z roku 2016 obsahovalo aj prvý hit kapely Na pláž – angažovaný protestsong motivujúci psychicky vyčerpaných spoluobčanov podniknúť dovolenkovú cestu k moru. Za svoj najväčší úspech považujú Bokom Okolky to, že sú výhradným predskokanom Slobodnej Európy na území medzi Trenčínom a Námestovom, a to bez nároku na honorár, ako sa na pravých punkáčov patrí. Ich koncerty sú zmesou rýchlej punkovice, ska rytmov a standupových výstupov medzi pesničkami. Zmeškať ich šou na Hviezdnych nociach by bola zásadná chyba.

Bokom Okolky na Bandzone

 

The Bluebeat (Ja, Ty a Rolo)

Ja, Ty a Rolo je podnázov formácie, ktorú na Považí všetci poznajú ako The Bluebeat. Kedysi 5-členný band ohlodal svoje zloženie na kosť, zostala len basa, bicie a gitara. A treba povedať, že to vôbec nie je na škodu. Kapela v takomto zložení šliape na plné obrátky, na ich koncerte nedokážete udržať nohy na zemi v momente, keď zaznie prvá skladba. Ľahučký a zároveň výživný rock’n’roll, ktorý chalani hrajú, vyťahuje ich kapelu nad priemer lokálnej scény. Majú za sebou už dva albumy: It’s all right (2014) a Who is who (2016). V Bytči sa predstavili už na našej warm up párty Hviezdny deň a rozhodli sme sa ich vďaka výbornému výkonu zaradiť aj do line-upu samotného festivalu.

Juraj Vačko Band

Juraj Vačko je mladý slovenský folkový spevák, v ktorého piesňach sa snúbi letná atmosféra, básnická zasnenosť a úprimné vyznanie citov. Len nedávno vydal tento rapsód svoj prvý album plný piesní spievaných v slovenčine, čo je jazyk, ktorý najlepšie slúži na jeho sebavyjadrenie. Na Hviezdnych nociach sa predstaví so svojím bandom. Na gitare a klávesách ho sprevádza jeho súputník Robert Fapšo, na base jeho brat Matej Vačko, na bicie Slavo Holba. Kapela svojím koncertom doplní už ohláseného folkového hudobníka Chrisa Ellysa a veríme, že k nim ešte niekto pribudne.

Juraj Vačko na Bandcamp