4. ročník festivalu Hviezdne noci Bytča

16. novembra 2017

V roku 2018 sa uskutoční už 4. ročník multižánrového kultúrneho podujatia Hviezdne noci a to opäť v meste Bytča. Festival bude trvať 4 dni od štvrtka 16. do nedele 19. augusta.

Festival by mal vo svojom nadchádzajúcom ročníku okrem doteraz dominantnej filmovej a hudobnej sekcie rozšíriť svoju výtvarnú a divadelnú sekciu. V oboch prípadoch by sa malo jednať o zameranie sa na tieto druhy umenia v kontexte verejného priestoru. Festival znova oživí kulisy mesta nielen umeleckými podujatiami ale aj umiestením umeleckých objektov do jeho častí. Mesto sa opäť na 4 dni premení na živý festivalový organizmus, ktorý prinesie kultúrne vyžitie nielen miestnemu publiku  ale tiež návštevníkom z iných miest.

„Cieľom festivalu je od začiatku oživiť verejný priestor umením. Už na treťom ročníku sa nám túto myšlienku podarilo celkom dobre realizovať a 4. ročník by mal byť ešte viac vyšperkovaný. Úspech mal „Detský stage“, ktorý osadil divadelné predstavenia do outdoorovej lokácie, no tiež výstava a výtvarná inštalácia na „Kulturák stage-i“. Práve preto sme sa rozhodli dôkladnejšie venovať týmto smerom aj v nasledujúcom ročníku. Radi by sme priniesli ešte viac pouličného divadla, zasadili predstavenia do verejného priestoru a takisto by sme radi umiestnili do ulíc viac moderného výtvarného umenia. Samozrejme nechceme poľaviť vo veľmi dobre rozbehnutom filmovom a hudobnom programe, ktorý sa nám dúfam opäť podarí pripraviť minimálne v rovnakej kvalite ako po minulé roky“, vyjadril sa jeden z organizátorov festivalu Peter Gärtner.

Organizátori momentálne tvrdo pracujú na budovaní koncepcie štvrtého ročníka a aktuálne tiež prebieha fundraisingová kampaň, v ktorej sa snažia získať finančné prostriedky na realizáciu celého projektu. Aj od toho závisí ako bude celý festival vyzerať a čo všetko sa podarí organizátorom uskutočniť.

Predpredaj lístkov slávnostne odštartuje 16. decembra 2017 na Vianočnej párty v Dome kultúry v Bytči, lístky bude následne možné zakúpiť aj online cez portál Predpredaj.sk. Prvých „superzľavnených“ 50 lístkov, ktoré bude možné zakúpiť do 24. decembra 2017 bude stáť iba 16€. Cena sa bude postupne zvyšovať až na finálnu sumu 35€, za ktorú sa bude dať kúpiť lístok priamo na festivale.

Počas Vianočnej párty Hviezdnych nocí, čo je zimná verzia festivalu, vystúpia noví umelci s ktorými festival nadviazal spoluprácu – Dj Whithe a pesničkár Džumelec. Program Vianočnej párty doplní krst knihy O čertovi Kolofónovi a tradičné vianočné premietanie.