Aký bol tretí ročník Hviezdnych nocí?

27. augusta 2017

 

Návštevnosť

Festival Hviezdne noci zaznamenal na treťom ročníku svoju rekordnú účasť. Celkovo navštívilo 94 podujatí festivalu až 5436 divákov. To je takmer o dva a pol tisíc vstupov viac ako v predošlom roku. Nárast bol spôsobený najmä vďaka novým lokáciám festivalu a s tým spojeným rozšírením programu. Výrazne stúpol aj počet akreditovaných návštevníkov. Na festivale Hviezdne noci nosilo na ruke festivalovú pásku až 781 účastníkov.

Najpopulárnejšími podujatiami sa podľa očakávania stali premietanie filmu Adéla ještě nevečeřela v Letnom kine na zámku, koncert Kataríny Málikovej, premietanie filmu Zem spieva so sprievodom kapely Ľudové mladistvá a koncert prešovskej legendy Chiki Liki Tu-a na Pod lipkami stage-i. Bohatej účasti sa však tešili aj koncerty The Ills, Bulp a ďalších hudobníkov na Kulturák stage-i a premietania zo sekcie Pocta Buster Keaton.

Nové lokácie

Tretí ročník, to boli aj štyri nové lokácie. Kaviareň Vitalkafé úspešne dva dni hostila diskusné fórum Diogenov sud. Čarovný Sobášny palác zažil večerné premietania a koncerty. Centrom festivalu sa stalo magické miesto Pod lipkami, kde bol štyri dni aktívny nielen hudobný stage, ale aj street food zóna, dizajnové stánky a workshopy. Vstup do tejto lokácie bol zadarmo a práve tu sa podarilo festivalu prirodzene a harmonicky splynúť s verejným priestorom mesta.

Na Pod lipkami stage-i zahralo za 4 dni až 18 kapiel a hudobných interpretov. Hitom sa stal samostatný detský stage v parčíku pred bytčianskou zmrzlinou. Tvorivé dielne, bábkové divadlá a premietania filmov boli po štyri dni doslova vypredané, čo je dôkazom toho, že Hviezdne noci milujú aj deti. Výrazný posun zažila aj stará lokácia – mestský kultúrny dom, ktorý sa na festivale premenil na Kulturák stage. Okrem premietaní a divadiel, ktoré hostil aj po minulé roky, sa v ňom tento rok odohrávali aj koncerty headlinerov a tie tam mali skutočne výnimočnú atmosféru.

Program

Na festivale vystúpilo až 108 umelcov. Okrem hudobníkov to boli najmä divadelníci, ale aj výtvarníci a festival prvýkrát v histórii navštívili aj filmoví režiséri, a to autori bábkových filmov Martin Smatana, Zuzka Žiaková a režisér filmu Socialistický Zombi Mord Rastislav Blažek. Besedy s týmito tvorcami podobne ako ich filmy zožali oprávnený úspech. Filmový program sa počas dňa premietal paralelne v dvoch sálach v Dome kultúry, večer sa presunul na Letné kino na zámku a do Sobášneho paláca. Deti mali vlastné letné kino vo svojom detskom stage-i.

Spolu sa v rámci filmového programu udialo až 36 filmový projekcií. Z toho bolo 29 celovečerných filmov, 5 krátkometrážnych a 4 pásma krátkych animovaných filmov. Posledná projekcia prebehla vo Vitalkafé v nedeľu o 23:00 – film Bad Black z produkcie afrického Wakaliwoodu. Premietalo sa štyrmi digitálnymi projektormi a dvoma klasickými kotúčovými premietačkami na 6 plátien v lokáciách po celom meste. O program sa postaralo aj 13 lektorov tvorivých dielní a 8 hostí diskusného fóra.

Tretí ročník bol pre Hviezdne noci veľkou skúškou. Festival sa viac ako zdvojnásobil a mesto Bytča okrem domácich návštevníkov zaplavili aj návštevníci z celého Slovenska a dokonca aj zo zahraničia. Napriek tomu si zachoval neformálnu a priateľskú atmosféru a stále sa jedná o festival menšieho rozmeru, ktorého cieľom je prepojiť verejný priestor mesta s umením a lokálnu komunitu so svetom. Tešíme sa na Vás v roku 2018 na 4. ročníku!