Bytča ako veľká galéria

26. júla 2018

Festival Hviezdne noci už štvrtý rok plní ulice mesta kultúrou od výmyslu sveta. Na našom festivale sme sa rozhodli tento rok výrazne rozšíriť výtvarný program, aby sa aj ten stal plnohodnotným bodom celého programu. Ako si však poradiť s výstavami bez galérie? Ako správny komunitný projekt sme zapojili miestne obchodíky, ktoré s nadšením vypracú na 4 dni svoje výklady a vytvoria s nami z mesta galériu. Takýmto spôsobom otvárame počas festivalu pilotný ročník Galérie Bytča, ktorého budete mať možnosť vidieť výstavy oceňovaných ilustrátorov a šikovných fotografov. Výstavy budú otvorené v prvý deň festivalu (štvrtok) formou komentovanej prehliadky, ktorá vás prevedie jednotlivými výkladmi a výstavnými priestormi.

V rámci výkladovej galérie uvedieme výstavu fotografii našich dvorných fotografov Jakuba Michela, Tomáša Kušu a Marcela Huljaka, ktorých už nebudete poznať len cez fotky z festivalu, na ktorých hľadáte svoju tvár, ale prinesieme aj fotografie z ich ostatnej tvorby.

Ďalšia výstava prepojí literátov a detský program a predstaví diela víťazných knižných ilustrácii z medzinárodnej súťažnej prehliadky Bienále ilustrácie BIB 2017. Výstava bude situovaná pri šapitó v parku pri bytčianskej zmrzline, kde sa bude odohrávať aj väčšina detského programu.

 

 

K výtvarnému umeniu neoddeliteľne patrí reflexia spoločenských udalostí a tak sa ani Hviezdne noci nevyhnú silným témam, ktoré otriasli Slovenskom, konkrétne jednej téme, ktorá špeciálne otriasla aj priamo mestom Bytča. Práve v tomto meste navštevoval  zavraždený novinár Ján Kuciak gymnázium. Ján Kuciak bol rovesníkom takmer všetkých organizátorov nášho festivalu, gymnázium sme navštevovali v rovnakých rokoch a mnohí ho poznali aj osobne. Formou výstavy by sme radi vyjadrili sústrasť a pohoršenie nad jeho smrťou a smrťou jeho priateľky a snúbenice Martiny Kušnírovej. Prinesieme preto výstavu projektu Shut up! Voice of Democracy in Denger / Slovo demokracie v ohrození, do ktorého sa zapojili stovky výtvarníkov a dizajnérov z celého sveta a následne bolo vybraných 100 najlepších plagátov. V Bytči v uličke pri kaviarni Vitalkafé uvidíte výber z tých najlepších.

Ďalší výstavný priestor bude v Sobášnom paláci, kde si môžete pozrieť, ale aj skúsiť KON RAO, dielo ktoré vytvorila výtvarníčka/dizajnérka Bakushina Oleksandra. Nadrozmerné hudobné nástroje inšpirované africkými a peruánskymi prírodnými hudobnými nástrojmi, ktoré prenášajú vibrácie do celého vašeho tela.

Vrcholom výtvarnej časti programu bude už tradične videomapping, ktorý tento rok prekvapí svojou formou. Bytča sa stane jediným slovenským mestom s videomappingom premietaným v rieke  uprostred námestia. Počas piatkového večera ožije vodná stena týčiaca sa z hladiny rieky Petrovičky, na ktorú sa bude exponovať videomappingová projekcia z dielne umeleckej formácie TRAKT.

Bonusom programu bude obľúbená komentovaná prehliadka mesta s novými poznatkami a výkladom kulturológa Petra Pivodu.