Diogénov sud – Diskusné fórum Hviezdnych nocí

26. júla 2018

Štvrtok 16.8.2018

15:30 Vitalkafé

ALINO – ZBEROM HLINÍKA K LEPŠIEMU ŽIVOTNÉMU PROSTREDIU

Otvorenie diskusného fóra bude patriť aktivistom z okolia Bytče. Pani Beniačová vám predstaví  environmentálny projekt Pre Alina, ktorým motivuje deti v základných školách k zberu hliníka, za účelom nakŕmenia mimozemšťana Alina.  Jedlom za lepšiu budúcnosť, to sa nám páči!

16:30 Vitalkafé

HRAD HRIČOV

Ďalším prezentujúcim bude pán Jozef Mihálik zo Združenia priateľov Hričovského hradu. Povie vám viac o záchrane jednej z dominánt Bytčianskej kotliny a o tom aké to je pracovať na niečom čo tu zostane ešte po celé generácie.

17:30 Vitalkafé

RUKA V RUKE

Ruka v ruke je občianske združenie z Bytče, ktoré sa venuje osvetovým prednáškam a workshopom týkajúcich sa rodičovstva a výchovy detí. O združení a jeho práci nám povie jeho zakladateľka Alžbeta Tvrdá. Upozorňujeme tiež na nedeľnajšiu prednášku psychologičky Lenky Ciglanskej: ako všetko zvládnuť a nezblázniť sa, od tohto združenia.

Piatok 17.8.2018

16:30 Vitalkafé

TEREZA OĽHOVÁ A JANA SLÚKOVÁ

Dve všestranné umelkyne, ktoré sa vám predstavia Tereza Oľhová a Martina Sľúková v roku 2015 vydali knihu „Inak sa mám fajn“, ktorá sa skladala z výberu ich mailovej konverzácie. Minulý rok jej adaptáciu uviedlo na svojich doskách Štúdio L&S.

18:00 Vitalkafé

JANA MICENKOVÁ

Scenáristka Jana Micenková pred rokom debutovala zbierkou poviedok „Sladký život“. Tá bola zaradená do desiatky najprestížnejšej knižnej ceny Anasoft Litera a V diskusnom fóre budete mať možnosť vypočuť si ukážku z jej tvorby.

19:30 Vitalkafé

VANDA ROZENBERGOVÁ

Vanda Rozenbergová debutovala v roku 2011 poviedkovou knihou „Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov“. Nasledovali „Moje more“ (2012), „Slobodu bažantom“(2015) a román „Muž z jamy a deti z lásky“ (2017), ktorý sa uchádza o cenu Anasoft Litera. Okrem iného spolupracovala aj na tvorbe populárnych Websterovcov.

Sobota 18.8.2018

10:30  Vitalkafé

MEDZIRIADKY

Literárna súťaž Medziriadky pozýva vybraných autorov vo veku 10-26 rokov na letný týždenný pobyt, kde sa zúčastňujú bohatého literárneho programu. O ich ďalších aktivitách, koncepte a umení prežiť z grantov porozprávajú organizátori z OZ Medziriadky Viliam Nádaskay, Radovan Potočár a Dominika Moravčíková.

11:30 Vitalkafé

RADOVAN POTOČÁR

Úspešný účastník mnohých literárnych súťaží na Slovensku (Poviedka, Medziriadky, Jašíkove Kysuce) predstaví svoju čerstvú knihu „Nádych“, ktorá vyšla vo vydavateľstve KK Bagala.

12:30  Vitalkafé

TOMÁŠ ULEJ

Po populárnych zbierkach aforizmov „Ale“ (2012) a „Bodaj bi“ (2014) sa prichádza Tomáš Ulej predstaviť na náš festival so svojou novinkou „Žuvot“.

13:30  Vitalkafé

MARTIN HATALA

Začínal ako autor oceňovaný v literárnych súťažiach, jeho snom však vždy bolo presadiť sa na poli fantasy. Od ocenenia v Cene Fantázie 2012 mu po šiestich rokoch vychádza kniha „Whiskey, krv a striebro“, ktorú vám tento populárny stand-up komik osobne predstaví.

14:30  Vitalkafé

ČO TO ZNAMENÁ BYŤ AKTIVISTOM?

Otázky, či je možné, aby sme sa ako spoločnosť zaobišli bez aktívnych ľudí, ktorí vo svojom voľnom čase pracujú na niečom, čo má slúžiť aj ostatným, prídu zodpovedať aktivistické hviezdy Matúš Čupka – zakladateľ bratislavskej Zelenej hliadky a Mirka Ábelová – hovorkyňa Greenpeace Slovensko (v súčastnosti na materskej).

16:30  Vitalkafé

VEREJNÝ PRIESTOR, VEC VEREJNÁ

Tému druhej panelovej diskusie – verejný priestor, jeho využívanie a zachovanie, je pre náš festival veľmi významná. Čo tvorí zdravý verejný priestor? Ako oživiť naše mestá a obce? Nakoľko by mala verejnosť diktovať súkromným vlastníkom, čo môže a čo nemôže vzniknúť na ich pozemkoch? Príďte sa do diskusie zapojiť aj vy a vymeniť si názor s takými odborníkmi ako Peter Dlhopolček, dizajnér zo Žiliny podieľajúci sa na príprave manuálu použitia reklamy v mestskej pamiatkovej rezervácii Žilina a architekt Milan Šuška, ktorý sa venuje urbanizmu obcí pod Rozsutcom.

Nedeľa 19.8.

14:00  Vitalkafé

MÁRIA MODROVICH

Mária Modrovich debutovala úspešnou zbierkou poviedok „Lu & Mira“ (2011). Po knihe „Tichý režim“ (2013) jej vo vydavateľstve Drewo a srd vyšla kniha „Flešbek“(2017), ktorú odborná porota vybrala medzi desiatich finalistov ceny Anasoft Litera, takže sa máte na čo tešiť.

16:00  Vitalkafé

MIRKA ÁBELOVÁ

Po troch zbierkach poézie: „Striptíz“ (2011), „Na!“ (2014) a „Básničky pre domáce paničky“ (2016) chystá autorka štvrtú knihu s názvom „Večný pocit nedele“, ktorej básne bude spájať téma materstva. Tá by mala vyjsť až na jeseň, moderátorka, aktivistka a matka Mirka Ábelová však o nej určite porozpráva.

18:00  Vitalkafé

AKO VŠETKO ZVLÁDNUŤ A NEZBLÁZNIŤ SA

Cítite vyčerpanie, únavu a pocit, že nič nestíhate? Ste v jednom kolotoči a aj tak vždy niečo vybuchne. Prichádza nespokojnosť a stres? Ako pracovat, byť priateľom, mat čas na svoje záujmy, starať sa o domácnosť a rodinu, pracovať a nezblázniť sa pri tom všetkom? Ak hľadáte odpovede na podobné otazky, tešíme sa na vás na prednáške so psychologičkou Lenkou Ciglanskou. Príďte načerpať silu a inšpiráciu.

Program nášho diskusného fóra sa nám podarilo realizovať v spolupráci s kníhkupectvom Artforum.