DIOGÉNOV SUD PLNÝ NA PRASKNUTIE!

22. júla 2018

Hoci je diskusné fórum na našom festivale už tretím rokom, až tento rok sa môže hovoriť o Diogenovom sude ako o priestore, ktorý bude konkurovať svojim obsahom zvyšku festivalu. Prvé prezentácie umelcov začnú ihneď prvý deň festivalu. Celkovo sa vám predstaví vyše 20 aktivistov, umelcov, spisovateľov a osobností z rôznych odvetví kultúry a spoločenského života.

Hlavnými témami diskusného fóra sú pre tento rok aktivizmus a verejný priestor, čomu sme prispôsobili aj zloženie hostí počas celého festivalu, špeciálne panelových diskusií, ktoré budú zlatým klincom programu. Predstaví sa vám aj niekoľko zaujímavých lokálnych aktivistov.

Otázky, či je možné, aby sme sa ako spoločnosť zaobišli bez aktívnych ľudí, ktorí vo svojom voľnom čase pracujú na niečom, čo má slúžiť aj ostatným, prídu zodpovedať aktivistické hviezdy Matúš Čupka – zakladateľ bratislavskej Zelenej hliadky a Mirka Ábelová – hovorkyňa Greenpeace Slovensko.

Tému druhej panelovej diskusie – verejný priestor, jeho využívanie a zachovanie, je pre náš festival veľmi významná. Čo tvorí zdravý verejný priestor? Ako oživiť naše mestá a obce? Nakoľko by mala verejnosť diktovať súkromným vlastníkom, čo môže a čo nemôže vzniknúť na ich pozemkoch? Príďte sa do diskusie zapojiť aj vy a vymeniť si názor s takými odborníkmi ako Peter Dlhopolček, dizajnér zo Žiliny podieľajúci sa na príprave manuálu použitia reklamy v mestskej pamiatkovej rezervácii Žilina a architekt Milan Šuška, ktorý sa venuje urbanizmu obcí pod Rozsutcom.

Hlavnou hviezdou literárneho programu bude Mirka Ábelová, ktorá sa predstaví v Bytči aj ako poetka. „Striptíz“ (2011), „Na!“ (2014) a „Básničky pre domáce paničky“ (2016), to sú nadmieru úspešné zbierky poézie, po ktorých autorka chystá už túto jeseň štvrtú knihu inšpirovanú témou materstva s názvom „Večný pocit nedele“.

Jedným z hlavných lákadiel Diogénovho sudu bude tento rok mladá generácia slovenských spisovateliek. Ako prvé sa predstavia dve všestranné umelkyne Tereza Oľhová a Martina Sľúková, ktoré obohatili slovenskú literárnu scénu svojím spoločným debutom „Inak sa mám fajn“ v roku 2015. Ich smutno-smiešny ženský pohľad na svet si získal priazeň čitateľov a dožil sa aj divadelného uvedenia. Ďalším hosťom bude scenáristka Jana Micenková, ktorá pred rokom debutovala zbierkou poviedok „Sladký život“. Tá bola zaradená do desiatky najprestížnejšej knižnej ceny Anasoft Litera. Svoju tvorbu príde predstaviť aj Vanda Rozenbergová, ktorá v roku 2011 debutovala poviedkovou knihou „Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov“. Jej román „Muž z jamy a deti z lásky“ (2017) sa uchádza o cenu Anasoft Litera. Okrem iného spolupracovala aj na tvorbe populárnych Websterovcov.

Mária Modrovich debutovala úspešnou zbierkou poviedok „Lu & Mira“ (2011). Vo vydavateľstve Drewo a srd jej vyšla kniha „Flešbek“(2017), ktorá si získala veľmi pozitívne ohlasy od kritiky.

V tieni nezostanú ani muži – literáti. Úspešný účastník mnohých literárnych súťaží na Slovensku Radovan Potočár (Poviedka, Medziriadky, Jašíkove Kysuce) predstaví svoju čerstvú knihu „Nádych“.

Tomáš Ulej, autor populárnych zbierok aforizmov „Ale“ (2012) a „Bodaj bi“ (2014) príde predstaviť svoju horúcu novinku “Žuvot”. Knihu „Whiskey, krv a striebro“ predstaví populárny stand-up komik Martin Hatala. Začínal ako autor oceňovaný v literárnych súťažiach, no jeho snom vždy bolo presadiť sa na poli fantasy a my sa pozrieme, ako sa mu to podarilo.

Prezentovať sa budú nielen autori ale aj literárna súťaž Medziriadky, ktorá pozýva vybraných autorov vo veku 10-26 rokov na letný týždenný pobyt, kde sa zúčastňujú bohatého literárneho programu a rôznych aktivít, o samotnom koncepte súťaže a umení prežiť z grantov porozprávajú jej organizátori z OZ Medziriadky Viliam Nádaskay, Radovan Potočár a Dominika Moravčíková.

Lokálnych aktivistov zastúpi Alžbeta Tvrdá a jej občianske združenie Ruka v ruke, ktoré sa venuje osvetovým prednáškam a workshopom zaoberajúcim sa materstvom a výchovou detí. Okrem prezentácie si pripraví aj workshop určený rodičom s deťmi. Svoju sympatickú činnosť nám predstaví aj Jozef Mihálik a jeho Združenie priateľov Hričovského hradu, ktoré sa stará o jeho záchranu pre budúce generácie.

Kompletný program a harmonogram diskusného fóra si budete môcť už čoskoro pozrieť v DENNOM PROGRAME festivalu.