DIVADELNÝ PROGRAM HVIEZDNYCH NOCÍ

24. júla 2018

Štvrtý ročník nášho festivalu by sa samozrejme nezaobišiel bez divadla pre dospelých divákov. Tento rok sme pre vás vybrali 3 inscenácie. Dve z nich patria k tomu najzaujímavejšiemu na poli súčasného slovenského alternatívneho divadla a jedno predstavenie vzniklo na lokálnej bytčianskej kultúrnej scéne. Presný harmonogram účinkovania jednotlivých súborov na festivale nájdete čoskoro v DENNOM PROGRAME festivalu.  

 

ETOGRAMY

Autorská inscenácia jednej herečky, hudobníka a výtvarníčky. Autentická výpoveď dvoch generácií o hľadaní lásky.

„Keď niekoho nového spoznám, predstavujem si jeho etogram. Ako sa asi smeje, ako jazdí na bicykli, ako hádže kameň do vody? Vyhovuje môjmu etogramu? Naše etogramy by si mali byť podobné alebo nie? Ak neviem dobre hádzať kameň do vody mám si hľadať niekoho, kto to vie, alebo niekoho kto to nevie rovnako ako ja?“

Inscenácia je spojením činohry, naživo vytváranej projekcie a živej hudby. Inscenácia vznikla s túžbou zachovať históriu rodiny. Sú v nej použité autentické nahrávky autorkinej starej mamy. Taktiež sa v hre pracuje s autentickými predmetmi, ktoré stará mama používala a s korešpondenciou, ktorú si so starou mamou vymieňala.

 

Hrá: Soňa Páleníková

Dramaturgia: Soňa Páleníková

Hudba: Ján Brtka (SK), Václav Strýček (CZ)

Nahrávky: Gabriela Farkašová, Soňa Páleníková, Jan Rogos, Antonín Týmal, David Gerneš

Produkcia: Hana Kopkášová (SK), Jana Ada Kubíčková (CZ)

Text, réžia, scénografia: Daša Krištofovičová

 

Dramaťáci ZUŠ Bytča

ANNA

Mládežnícky divadelný súbor z Bytče sa rozhodol spracovať náročnú tému holokaustu prostredníctvom príbehu Anny Frankovej. Inscenácia tohto divadelného súboru pod vedením režiséra Radovana Kianicu pôsobí veľmi autenticky a citlivo tlmočí rovesníkom mladých hercov tragickú udalosť z minulosti. V ich podaní je príbeh Anny Frankovej príbehom ich imaginárnej kamarátky, ktorá nebyť Holokaustu, mohla dnes žiť medzi nimi. Aj oni mohli mať priateľku židovku, poznať krásu jej kultúry a vedieť z prvej ruky, že sa nejedná o žiadne monštrum, ako židov v minulosti, ale aj dnes vykresľujú prívrženci extrémistických hnutí. Že Anna bolo jedno citlivé a snívajúce dievča ako oni. Inscenácia si získala úspech na poli slovenského amatérskeho divadla a preto sme sa ju rozhodli uviesť aj na Hviezdnych nociach.

 

Réžia: Radovan Kianica

Kostýmy: Maria Gašpercová

Text: Samuel Gašperec a kolektív

Akordeón: Damián Gloser

 

Osoby a obsadenie

Anna – Veronika Rochová
otec – Miroslav Maťuga
matka – AnnaMária Podhorská
sestra – Nataša Gombárová
SS fuhrer/učiteľ – Matej Nerád
Miep – Karin Keblúšková
Peter/Rob – Martin Křenek
žiak/mladý vojak – Patrik Ďurajka
Žiačka/vojačka – Nikola Kucharíková
Kamarátka Anny – Petra Sedláková

Zoskupenie Odivo

STOPY V PAMÄTI

Stopy v pamäti vychádzajú z osobnej skúsenosti inscenátoriek – ich bratom bola diagnostikovaná paranoidná schizofrénia. Prvotným zdrojovým materiálom sa stali klinické znaky a prejavy tohto chronického duševného ochorenia. Vznikol asociačný beh na hranici svetla a tmy, ticha a zvuku, ktorý odráža stopy v pamäti, stopy v tele. Odivo patrí k najprogresívnejším a najoceňovanejším slovenským nezávislým divadlám. Ich inscenácia je postavená na spájaní rôznych prístupov: pohybové divadlo, bábky, svetelný dizajn, tieňové divadlo.  

 

Námet, koncept, realizácia: Mária Danadová, Monika Kováčová

Hudba: Ján Fiala

Výtvarná spolupráca: Juraj Poliak

Pohybová spolupráca: Martina Hajdyla Lacová

Výroba bábky: Pavol Rosenberger

Kostýmy: Viktória Jehlárová

Účinkujú: Mária Danadová, Monika Kováčová a Ján Fiala

 

Predstavenie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.