Pomalé Hviezdne noci

13. augusta 2018

Filozofia pomalého, ohľaduplného životného štýlu bude mať svoje miesto aj na tohtoročných Hviezdnych nociach. Možnosť oboznámiť sa kvalitnými a ekologickými produktmi budete mať v takzvanej Slow zóne, budete si môcť vyrobiť recyklovaný módný doplnok, vypočuť si príbehy značiek, ktorých aktivity stoja na propagácií udržateľného životného štýlu a napokon aj spomaliť v búrlivej festivalovej nálade a ísť si nazbierať do okolia Bytče bylinky na čaj, aby vás takto Hviezdne noci zahriali aj počas dlhých zimných večerov.

V Slow zóne sa predstaví Bezobalis – prvý bezobalový obchod s potravinami v Trenčíne. Na festival prinesie „zdravú“ kozmetiku, ekologické vychytávky do domácnosti. Nebude chýbať preslávená lufa – ekologická hubka na umývanie riadu, vrecká na potraviny (aby vám doma chlieb už nikdy nesplesnivel), do ktorých si môžete hneď nasypať aj orechové a ovocné dobroty pre vaše mlsné jazýčky.

Ak ste si do svojej nocľažnej výbavy na festival zabudli pribaliť sprcháč a od suseda sa pýtať hanbíte, žiadny stres, mysleli sme na vás! U žilinských Danai si môžete kúpiť s láskou vyrábané, bezkonzervantové, voňavé mydlá.

Festivalová stálica, zástupca lokálnej módy z okolia Trenčína – Primát – privezie okrem vysokokvalitného bavlneného oblečenia s motívmi od umeleckých výtvarníkov aj projekt Workshoptalk, čo je formát zodpovednej sociálnej hry. Jej hlavnou úlohou je rozvíjať a podporovať spoločenskú zodpovednosť. Je to spojenie site-specific výstavy, workshopov a diskusií.

Prírodou a geometriou inšpirované autorské šperky vytvárané technológiou 3D tlače sú doménou Šupolky. Jej najnovšia kolekcia predstavuje hlavne divé zvery a snaží sa využívať recyklované materiály (napr. materiál vyrobený z PET fliaš) a rozložiteľné materiály.

Nielen introverti budú chcieť v programovej pauze stráviť čas vyvalení na Tuli vaku s knihou v ruke – najzaujímavejšie tituly sezóny pre festival starostlivo vybrali do svojho stánku knihkupci z Artfora.

Obísť by ste nemali ani stánok bytčianskeho komunitného centra Ruka v ruke, ktoré svojimi aktivitami rozvíja medziľudské vzťahy.

Ak sa po ďalšom skvelom koncerte na festivale budete opäť chcieť stať hudobníkom, vyskúšajte to s Kalimbou – Likembe – Karimbou alebo aj Prstovým pianom. Nástroj, ktorý je vhodný hlavne pre hudobných analfabetov a ľudí ktorí túžia po klavíri, no nemajú ho kam doma dať.

Niečo sa však nájde aj pre poetické duše – v sobotu sa isto pristavte pri stánku Šimpeho Ondruša, pouličného básnika, ktorého na ulicu dostal film. Básne na prianie píše na písacom stroji. Pod menom Slovník cudzích snov ho môžete poznať aj zo sociálnych sietí.

Okrem priameho separovania na festivale sa budú môcť účastníci festivalu zapojiť aj do výzvy spoločnosti Curaprox. Odovzdaním svojich použitých Curaprox-iek do boxov pri info stánku Hviezdnych nocí podporia osvetu na školách k prevencii odpadu, keďže sa z Curaprox kefiek vyrábajú koše na triedený odpad. Koše dostanú zdarma slovenské školy v rámci projektu Eko Alarm. Tí, čo donesú najviac kefiek, môžu vyhrať novú Curaprox-ku alebo 2 dizajnové koše na triedenie odpadu. Každý je vyrobený z 50 kefiek.

Prezentačnej EKO diskusie Pomaly ďalej zájdeš sa v sobotu o 18:30 vo Vitalkafé zúčastnia Pure Junk, Kompostujme a už spomínaní Bezobalis. Tí na diskusii porozprávajú, aké je to zavádzať do bežného života filozofiu zero waste (nulového odpadu) a o dobré rady pre zdravšiu domácnosť nebude núdza. Kompostujme priblížia najprirodzenejšiu formu recyklácie a Pure Junk vás namotivujú dať odpadu druhú šancu – vyrábajú totiž nábytok, exteriérové a interiérové doplnky recykláciou odpadu.

Zarecyklovať si budete môcť aj vy, hneď na troch workshopoch. Nedajte sa odradiť tým, že sa odohrávajú v rámci detského programu. Príjemne strávený čas a radosť z hotového výrobku prinesú malým i veľkým. V sobotu vás od 12h do 15:30h čaká Výroba šperkov z plastového odpadu a Recytextilný workshop a v nedeľu si budete môcť odniesť festivalový suvenír z Workshopu festivalových tašiek od 11h do 14h, kde sa budú vyrábať vkusné tašky zo starých reklamných bannerov Hviezdnych nocí.

Ak si v sobotu na Recytextilnom workshope ušiješ vrecko na bylinky, môžeš si ho v nedeľu rovno naplniť. Niet lepšieho spôsobu spoznať okolie Bytče ako zberom byliniek, hlavne ak ti bude robiť spoločnosť skúsená bylinkárka a rozprávačka miestnych historiek. Zraz je o 11h na autobusovej stanici.

Hviezdne noci tento rok spomalia nielen v Slow zóne, na celom festivale budú aj separačné koše, aby sme aspoň takto prispeli spolu s vami k udržateľnejšiemu životnému prostrediu.