CATASTROFY

Ak ste si mysleli, že sa už nikdy nestanete fanúšikmi metalovej hudby, tak teraz je ten čas prehodnotiť to, pretože slovenskú živú hudobnú scénu aktuálne válcuje fenomenálna thrash-metalová cháska Catasrofy, ktorá vzbudzuje veľký záujem aj mimo úzku metalovú komunitu. Niet sa čomu čudovať. U bežného smrteľníka sa pri slove metal zjaví v hlave predstava mastnovlasého chlapíka, ktorí kvíli, ako keby mu pricvikli semeníky a do toho sa valia upotené gýčové gitarové sóla. Catastrofy je absolútny protipól tohto druhu kapiel a prináša do žánru neskutočný drive. Špinavosť, nekorektnosť, bezuzdnosť a zbojníčinu.

Metal v ich podaní je novou inkarnáciou tohto tradičného žánru a zároveň návratom ku koreňom. Žiadny pátos a gýč ale ostrý a tvrdý prístup, čo sa týka hudby aj textov. Zaujímavý je samozrejme kontext, v rámci ktorého si robia prču z tradičnej slovenskej folklórnej kultúry. Kapela sa štylizuje do role metalových zbojníkov a zapojenie slovenských ľudových nástrojov do metalovej zostavy je vskutku gustiózne a komické zároveň. Pozornosť si zaslúžia aj texty, ktoré samozrejme polovicu prvoposlucháčov znechutia a ohromia svojou drzou nekorektnosťou. Tá je však ospravedlnená silnou angažovanosťou textov hnevlivo komentujúcich súčasné negatívne spoločenské pomery. Spolu s ďalšími kapelami na scéne ako napríklad The Wilderness sa tak zaradzuje do prúdu prudko nezávislých a neosedlateľných kapiel, ktorým ale nie je ľahostajný svet okolo a snažia sa ho trocha pichnúť pod rebro svojou krásne surovou tvorbou.

Kapela pochádza z Bratislavy, a vznikla už v roku 2005. Odvtedy poctivo derú riflové bundy účastníkov pogovačiek v kotli mnohých slovenských klubov. Do širšieho povedomia prichádza kapela až s vydaním albumu Zbojnícky tanec v roku 2015. Napriek tomu dodnes zostáva verná najmä malým klubom a metalovým brlohom. Ich koncerty sú v každom meste veľká slávnosť a kluby praskajú vo švíkoch. Je na čase, aby konečne dorazili aj do Bytče. Je nám cťou, že ich budeme hostiť práve na piatom ročníku Hviezdnych nocí.