Hudobný program Hviezdnych nocí je opäť žatvou slovenskej hudobnej scény!

Už po piatykrát bude jedným z hlavných lákadiel multižánrového festivalu Hviezdne noci v Bytči jeho hudobný program. Aj tento rok sa odohrá medzi 15. až 18. augustom bohatý štvordňový maratón slovenských hudobných legiend a defilé toho najčerstvejšieho a zároveň najzaujímavejšieho na poli rôznych žánrov.

 

 

Z kategórie “legiend” tento rok vystúpia na pódiu dve skutočné lahôdky. Prvou z nich bude kultová punk-rocková formácia Davová psychóza, ktorá brázdi Slovensko už 3 desaťročia. V súčasnosti koncertuje len zriedkavo a preto bude aj ich koncert v Bytči výnimočným zjavom. Ako druhá sa predstaví kapela Noisecut, ktorá spravila zázračný návrat po draftovaní speváčky Nory Ibsenovej. Medzi rovnako zvučné, avšak omnoho mladšie mená bude patriť Katarzia a Catastrofy. Katarzia sa predstaví so svojou multimediálnou show Antigona produkovanou spolu s Pjonim, ktorá žne obrovské úspechy nielen doma, ale aj v zahraničí. Catastrofy sú zas fenomén na slovenskej metalovej scéne, kde platia za top koncertnú kapelu produkujúcu rýchle, tvrdé, nekompromisné a textársky odvážne skladby.

 

 

Veľký balík na festivale budú predstavovať viac či menej známe mená rôznych žánrov z alternatívnej scény. Predstavia sa najvýraznejší zástupcovia “mladej krvi” ako víťazi RHA za objav roka indie-rockovo-rapový Don’t Trust Butterflies, indie-folkový supertalent Blanch, kontroverzný raper Fobia Kid a jeho zbesilá crew Galaxia Y, bezkonkurenčná synthy-popová formácia Gladia Moony. Svoj festivalový debut si odbijú ambiciózni indie-popový bratislavčania Sam Handwich. Zastúpenie úplných nováčikov doplnia alternatívne rockové skupiny Family Friend a The Sages. Špeciálne postavenie má Ankramu, ako síce nová kapela, ale plná skúsených a etablovaných hudobníkov. Jej štýl by sa dal pomenovať ako “Dežo Ursiny meets 2019”, a určite patria k veľkým objavom za posledný rok.

 

 

Už známejšie mená zastúpi rozbehnutá indie-popová partička Bad Karma Boy, reggae-electronic-dubový Gonsofuss, žilinskí indie-rockeri Dave Brannigan, košická girlpower rocková kapela Bussines Mermaid, či prešovský No Brake. Program dochutí indie-folkový konceptuálny umelec Džumelec. O nočnú zábavu sa postarajú producenti ako Blame Your Genes, ktorý je jedným z najrýchlejšie stúpajúci mien medzi slovenskými DJs, a crew Emonoizboys. Ich dynamický partyset doplní navyše jedinečná videomappingová projekcia.

 

Pomerne veľký bude aj balík zahraničných kapiel, kde festival predstaví unikátne mená. Jednoznačne to najzaujímavejšie bude Lazer Viking. Excentrický český pesničkár sa predstaví s celou kapelou a pesničkami z nového albumu. Z Čiech sa predstaví ešte dravá indie-rocková parta Ghost of You, ktorá má za sebou už všetky veľké česko-slovenské festivaly. Hneď na úvod Hviezdnych nocí rozhýbu publikum rumunský Karpov not Kasparov – po celej Európe hrajúca alternatívne elektronická formácia s jedinečným štýlom. Tento balík uzavrie indie-popová kapela Belau z Maďarska, ktorej snové groovy rozozvučia outdoorový stage Pod lipkami.

 

 

Čaro festivalu je postavené na mixe veľkých a neznámych mien. Svoje zastúpenie budú mať ako každý rok aj lokálne kapely z Považia. Bytču budú reprezentovať tradične skate-punkový Bokom Okolky, po prvýkrát vystúpi mladá black-metalová kapela Sorgoth. K ním sa pridajú grunge-rockový púchovčania Take Apart, či folkové duo Peter Kulich a Michal Komorovský zo Žiliny.

 

Bodkou za celým maratónom bude v nedeľu speváčka Michaela Husárová alias M.U.S., ktorá pochádza z Bytče, no aktuálne patrí medzi veľké spevácke objavy a pôsobí v Bratislave. Predstaví sa so svojou kapelou a jej autorskými pesničkami v štýle r’n’b či neo-soul.

 

Festival sa bude konať od štvrtka 15.8. do nedele 18.8.2019 v meste Bytča. Lístky môžete už teraz v zľavnenej cene kúpiť na portáli Predpredaj.sk