Hviezdne noci celý rok!

Festival Hviezdne noci v roku 2019 zorganizuje nielen svoj piaty ročník, ale čaká nás aj jeden veľký a odvážny krok vpred. Od marca tohto roku spúšťame oficiálne pravidelnú celoročnú činnosť a teda sa môžete tešiť na množstvo menších podujatí každý mesiac. Hviezdne noci spúšťajú projekt permanentného kultúrneho centra.

„O niečom takom v podstate snívame už dávno, aby sme mali kultúru v meste kontinuálne, nielen raz za rok. Dlho sme zvažovali toto rozhodnutie a teraz nadišiel ten čas, keď to chceme skúsiť, hoci Bytča nie je veľké mesto. Nejaké podujatia sme organizovali mimo festival už aj po minulé roky a vždy mali dobré prijatie, takže aj to bola naša motivácia, posunúť to celé dopredu, prinášať kultúrne akcie pravidelne, na úrovni a k spokojnosti miestnych obyvateľov.“ slovami nášho umeleckého riaditeľa Petra Gärtnera.

Bude sa jednať o špecifický druh kultúrneho centra pod hlavičkou festivalu Hviezdne noci, kedže zatiaľ nemáme v meste k dispozícii vlastný priestor. Jednotlivé podujatia budú teda podobne ako samotný festival prebiehať v rôznych priestoroch po celom meste. Udalosti plánujeme od marca organizovať napríklad v Sobášnom paláci a v novej kaviarni V uličke. V spolupráci s mestom Bytča uvedieme podujatia aj v dome kultúry. V letných mesiacoch sa presunieme do exteriérových lokácií: do renesančného zámku či na terasu kaviarne Vitalkafé.

Čo sa náplne programu týka, vymysleli sme to najmä tak, aby sme uspokojili dopyt od miestnej komunity, dbáme však zároveň na určitú náročnosť programu, chceme publikum aj vzdelávať a predstaviť mu veci, s ktorými sa bežne nestretne. Podujatia sa budú deliť na 4 základné druhy: hudobné koncerty, divadlá pre deti, literárne besedy a divadelné predstavenia pre dospelých. Plánujeme uvádzať aj cestovateľské prednášky, tvorivé dielne či výtvarné výstavy. Každý mesiac by sme chceli zorganizovať minimálne 3 podujatia.

Celý projekt odštartujeme slávnostne už 9. marca v novootvorenej kaviarni V uličke (pri námestí smerom k parku Rajčula). Pri tomto výnimočnom momente usporiadame zároveň aj prvý koncert. Tešiť sa môžete na vystúpenie stále slávnejšej slovenskej hudobníčky Kataríny Málikovej a na koncert oceňovanej elektronickej kapely Bulp. Celý program na mesiac marec zverejníme v priebehu februára.

Projekt kultúrneho centra v Bytči podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Hlavnými partnermi projektu sú Mesto Bytča a Považské múzeum v Žiline.