KARPOV NOT KASPAROV

Jeden z najfascinujúcejších hudobných exportov z Východnej Európy, Karpov not Kasparov začínali s takým experimentom ako skladanie hudby na základe pravidiel a stratégií používaných pri šachu. Znie to síce komplikovane, ale výsledkom bola veľmi tanečná hudba. Nachádza sa v nej ako stopa klasickej hudby tak aj množstvo orientálnych príchutí, v zásade je to ale silne tanečná na basách položená hudba, ktorá vás rozhýbe a privedie do tranzu.

Niekedy ich hudba pripomína soundtrack z avantgardných nemých filmov. Za posledných päť rokov, zahralo toto rumunské duo svoj energický set v kluboch a na festivaloch po celej Európe (Nuits Sonores, Fusion Festival, Electric Castle, Europalia, Eurosonic, Tallin Music Week, Ment Ljublana), spolu až v 38 krajinách. Ich debut Soundtrack for a Game of Chess bol nominovaný Vice Magazínom na album mesiaca, a bol označený ako jedna z najhodnotnejších nahrávok podľa Radio Romania Cultural. Následne sa na vinyloch dostal cez spoločnosť PolychromeSounds do celej Európy.

Doma v Rumunsku je kapela považovaná za veľký zjav a za jednotku na poli experimentálno-elektronickej hudby. Sme veľmi radi, že sa v rámci svojho európskeho turné zjavia v roku 2019 aj v Bytči na Hviezdnych nociach.