Pomalá zóna na Hviezdnych nociach

V pomalej zóne nájdeš všetko. Môžeš spomaliť seba a oddychovať, môžeš spomaliť módu a vymieňať oblečenie alebo podporiť slovenských dizajnérov a odniesť si krásne kúsky z ich dielne.

Deti si môžu oddýchnuť medzi bohatým programom v chillzóne pod stromami, kde nájdu drevené hračky ako aj edukatívne panely či sedacie vaky. Pomalá zóna má tiež vlastný kútik s prebaľovacím pultom pre tých najmenších návštevníkov. Hviezdne noci sú family friendly a pokúsia sa vytvoriť vám tú najkomfortnejšiu atmosféru.

Za prebaľovací pult ako aj pekné hračky ďakujeme 123 Kočíky a edukatívne panely zapožičia Intersystem EU. Pretože lokálni podnikatelia podporujú rodiny.

Na tohtoročných Hviezdnych nociach bude trojdňová predajná zóna so slovenským dizajnom. Naše pozvanie prijalo hneď niekoľko výnimočných predajcov, ktorí budú prezentovať svoju tvorbu od piatka do nedele v čase 11.00-20.00 hod. Na bytčianskom námestí nájdete tieto značky:

Recyklátor

Platforma, ktorá spája tvorcov z odpadu, aby ukázala kreatívnu a funkčnú stránku recyklácie. V Recyklátor stánku nájdete výrobky vyrobené z odpadových materiálov slovenskými tvorcami ako sú značky napr. Sobi.eco, WakiVaky, TrashWood, Nebuď kaktus, projekty Zaplátaj alebo Druhý dych.

Bolf Kalimbas

Bolf Kalimbas je rodina, ktorá si plní sen o hudbe. Pred rokmi sa rozhodli, že vrátia hudbu späť medzi ľudí, a preto začali vyrábať hudobný nástroj pre nehudobníkov, kalimbu. Vďaka intuitívnemu ladeniu vám kalimba zaručí zážitok z hry a tvorby hudby bez akejkoľvek znalosti hudobnej teórie. Objavte v sebe hudobníka s nástrojom, ktorý otvára rozprávky a potešte svoju dušu.

Sepia Art Jewelry

Značka Sepia Art Jewelry neustále hľadá rôzne možné spôsoby, ako premeniť nepotrebný odpad na šperk. V portfóliu už našli svoje využitie materiály ako kovové vrchnáky od nápojov, plechovky, staré noviny a známky, gumené fólie či laboratórne sklo. V súčasnej tvorbe sa zameriava na spracovanie retro plastových značiek, ktoré slúžili na triedenie v roku 1968 (kolekcia „ZNAČKOVĚ ŠPERKY“) a výrobu šperkov z pestrofarebných pančúch (kolekcia „LÍNIA LOCA“ ).

NoHATE tenisky

NoHATE sú tenisky vyrábané v malom obuvníckom meste, v Partizánskom, kde tradícia výroby siaha do začiatkov 40tych rokov mesta. NoHATE však vyrábajú šikovné ruky v malej rodinnej firme na okraji mesta a majú v ponuke tenisky v rôznych farbách a farebných kombináciach. Pre náročnejších nositeľov je možné tenisky aj ručne pomaľovať.

WHITE PAW ART

Za značkou WHITE PAW ART je Katka, ktorá vyrába jemné a svieže keramické šperky. Keramikou žije viac ako 10 rokov a vo svojej tvorbe sa zameriava na brošne a náušnice. Jednou z charakteristík jej tvorby sú detaily výrobkov, ktoré sú výsledkom rytiny do hliny. Hlavným motívom sú zvieratá, príroda a žena. Používa glazúru z Roudnice a hlinu taktiež od lokálnych predajcov z Čiech a Slovenska.

MojToj – pekné detské hračky

MojToj je internetový obchod, v ktorom nájdete len samé pekné ekologické hračky. Dávajú si záležať na kvalitných materiáloch i na dizajne. Uprednostňujú drevo a vyberajú len hračky, ktoré potešia, polahodia oku, rozvinú fantáziu, zručnosť a polichotia interiéru detskej izbičky.

Doktor Vinyl

Partia DOKTOR VINYL sú skupinou ľudí, ktorá si zamilovala vinyly a úplne im prepadla. Jednoducho preto, že ich rokmi naučili spomaliť a sprítomniť sa. Vinyl sa nedá počúvať mimochodom, vyžaduje si pozornosť a starostlivosť. Za odmenu ti však poskytne nenapodobniteľný zvuk a naučí ťa veľa o rôznych hudobných žánroch. Privedie ťa ku koreňom modernej hudby, pretože naozaj kvalitná hudba vychádzala dlhé dekády len na vinyloch a dnes je tomu tak chvalabohu zas.

Činčuáčik

Činčuáčik je malé začínajúce kočovné kníhkupectvo. Ponúka len obsahovo kvalitné knihy pre deti, ktoré šíria dobré myšlienky,  a ktoré sa zaoberajú aj citlivými témami. Podporuje malých lokálnych vydavateľov a kočuje na trojkolesovom bicykli.

Onaque

Značka Onaque je svetom vtipných ilustrácií. Majú radi pekné kreslené veci, ale ešte radšej, ak majú tieto veci aj čo povedať a vyjadrujú určitý postoj. Cieľom značky nie je vyrábať tuctové tričká, ale kvalitné designové tričká, ktoré sú “onakvé” a niektoré majú aj svoj vlastný príbeh.

Veľkou novinkou v tomto roku je aj séria workshopov so zameraním na recykláciu organizovaná špeciálne pre dospelého návštevníka. Raz za deň počas diania festivalu teda nájdete v Pomalej zóne rozložený ateliér, v ktorom sa bude tvoriť.


Piatok

11.00-13.00
Recybannerový workshop

Michaela Slaninková a Aďka Čičková

Počas minulých 4 rokov organizácie festivalu sa nám v sklade nahromadilo niekoľko festivalových bannerových plachiet, preto sme si povedali, že teraz je ten správny čas premeniť ich zase na niečo užitočné. Na tomto workshope si teda vyrobíme festivalové tašky, taštičky či púzdierka podľa predpripravených strihov a ručne si ich zošijeme.

Sobota

12.00-13.00
Kalimbohranie – inšpiratívny hudobno-zážitkový workshop

Mili Javorová

Zahráme sa rôzne pohybové, počúvacie, pozorovacie, kontaktné aktivity so sluchom, hmatom a v spoločnom harmonickom súznení si zahráme spolu na kalimbu. Všetky hry sa nesú v zmysle nehodnotenia, pozorovania a budovania vlastnej sebadôvery. Tento typ aktivít napomáha k zbavovaniu sa stresu, rozvíjaniu pocitu vnútornej spokojnosti, rozvoju sociálneho aspektu a nalaďovania sa na skupinu. Stretnutie je určené dospelákom, ale aj rodičom s deťmi. Vstup na tento workshop je voľný.

Sobota

13.30-15.30
Workshop Kreatívnej Recyklácie: Potlač textilu technikou linorytu & výroba špakovníka pre fajčiarov

Recyklátor

S členmi a dobrovoľníkmi projektu Recyklátor sa aj dospelí účastníci festivalu naučia technike linorytu, prostredníctvom ktorej budú na vybraný textil potláčať rydlom vyryté obrázky. Okrem potláčania textilu bude však možné vyrobiť si na workshope aj umývateľnú prenosnú nádobu na špaky, vhodnú napríklad aj na používanie počas festivalu.

Nedeľa

11.00-13.00
Výroba obrúskov zo včelieho vosku

Aďka Zajacová

Voskované obrúsky sú prírodný ekologický obal na potraviny. Sú použiteľné na balenie desiaty do školy, na výlety, či na skladovanie pečiva doma vo vrecúšku. Pomáhajú zachovať čerstvosť pečiva. Chlebík vám vo voskovanom obrúsku výrazne pomalšie schne. Je znovupoužitený, skvelo teda nahradí alobal, či potravinovú fóliu. Je ľahko umývateľný a v prípade potreby znovu “opraviteľný” teplom. Na tomto workshope, ktorý je určený výhradne dospelým účastníkom si každý vyrobí jeden potravinový voskovaný obrúsok o veľkosti cca 35×35 cm, do ktorého zmestíme do cca 750g veľký chlebík.


SWAP

Ďalšou dominantou Pomalej zóny bude aj SWAP. Počas festivalu Vám ponúkame skvelú príležitosť ako sa zbaviť nenoseného alebo už nechceného oblečenia či doplnkov. Touto udalosťou chceme pokračovať v činnosti FASHION REVOLUTION WEEK, ktorú sme v Bytči započali už v apríli tohto roku.

Ako bude fungovať SWAP na Festivale Hviezdne noci Bytča? SWAPovacia zóna bude otvorená až 3 dni, od piatka do nedele v čase 11.00-20.00 hod. Počas tohto času budete môcť do zóny kedykoľvek priniesť vaše vytriedené oblečenie (max. 5 ks), ktoré zaradíme do obehu a za odmenu si potom budete môcť odniesť čokoľvek, čo nájdete, čo potrebujete, a čo sa vám hodí a zapáči.

Prinesené oblečenie bude podliehať vždy vstupnej kontrole, prosím preto, aby ste do SWAPu prinášali len také oblečenie, ktoré je zachovalé, čerstvo vyprané a ožehlené. Oblečenie, ktoré v nedeľu večer ostane vo SWAPovacej zóne potom pekne zabalíme a odnesieme do najbližších centier záchrany.

Ak ste neboli pripravení zúčastniť sa SWAPu na Hviezdnych nociach, budete mať jedinečnú príležitosť si vybrané oblečenie aj len zakúpiť za symbolickú cenu v čase vyhlásenej HAPPY HOUR.