Diskusné fórum 2019

Diogenov sud aka diskusné fórum Hviezdnych nocí je už neoddeliteľnou súčasťou nášho festivalu a aj tento rok vám prinesie množstvo zaujímavých hostí. Ako vždy je program diskusného fóra rozdelený do dvoch kategórií: moderované panelové diskusie a prezentácie literárnych autorov.

Program fóra štartuje v piatok poobede krstom debutovej zbierky poézie nášho grafika a člena tímu Adama Majka. Krst bude sprevádzaný aj prekvapivou performance spojenou s kinetickým objektom, takže určite odporúčam nevynechať túto časť programu. Zvyšok piatkového večera ale bude patriť veľkým menám slovenskej literatúry a investigatívneho spravodajstva. O 16:00 sa predstaví Arpád Soltész, investigatívny novinár, spisovateľ a najnovšie aj predseda predstavenstva Investigatívneho centra Jána Kuciaka. Po ňom sa predstaví dramaturg a spisovateľ Daniel Majling. Autor komixu Rudo alebo knihy Ruzká klazika. Zlatý klinec večera ako sa patrí!

Sobotný program začína prehliadkou debutantov. Viliam Nádaskay a Ivona Pekárková vám odprezentujú svoje prvotiny a tak budete mať možnosť vypočuť si to najčerstvejšie čo doma máme. Väčšina sobotného programu však bude patriť panelovkám. Témou tej prvej budú hoaxy a dezinformácie. O nich sa budeme rozprávať s blogermi Samom Marecom a Jakubom Godom, ktorí sa týmto fenoménom dneška venujú dlhodobo. Druhá panelovka vám sprostredkuje názory a myšlienky umelcov vystavujúcich na festivale, budeme sa rozprávať o súčasnom umení, ako vzniká, čo sleduje a ako má vlastne bežný smrteľník vedieť, že to na čo sa díva je umenie. Hneď po umelcoch nastupuje pomyselný vrchol Diogenovho sudu a to je diskusia, ktorá témou nadväzuje na tohtoročnú vizuálnu identitu celého festivalu. O vizuálnom smogu nášom každodennom budeme diskutovať s architektkou Luciou Streďanskou a grafikom Petrom Dlhopolčekom, ľuďmi zodpovednými za projekt dizajn manuálu vizuálnej identity historického centra Žiliny, ktorý by mal vyčistiť naše krajské mesto od balastu. Po náklade diskusií sa budete môcť znova uvoľniť pri literatúre, ale nie však príliš, pretože sa predstaví Balla. Oceňovaný slovenský autor, prekladaný dokonca až v Libanone.

Kde lepšie pretráviť mastný nedeľný rízek ako vo Vitalku. Preto už od 13:30 odprezentuje svoju prácu publicista, prekladateľ a prozaik Tomáš Hučko, ktorý založil mesačník Kapitál. No a po ňom už ukončí program diskusného fóra Tomáš Kompaník, grafický dizajnér a vydavateľ kníh AHA, za ktoré získal Red dot Design Award.

Program bude bohatý a tak dúfame, že aj tento rok zaplníme Vitalkafé nie len kvôli pitiu kávy a piva!

 

Piatok

14:30
Adam Majko – krst knihy

Adam Majko grafik, poeta a člen nášho týmu predstaví a zároveň pokrstí svoju prvú zbierku básní s nazvom Art Director. Adam si okrem krstného otca a šampanského pripravil aj interaktívnu performance kombinovanú s objektom, takže tento bod programu určite stojí za návštevu.

16:00
Arpád Soltész

Arpád Soltész vstúpil do literárneho sveta v roku 2017 románom Mäso- Vtedy na východe. Po ňom nasledoval titul Sviňa, v ktorom autor opäť vykresľuje systém, v ktorom neexistujú hranice medzi mafiou a politikou ani zločinom a zákonom.Vo svojich dielach čerpá zo svojich skúseností novinára, politického glosátora a komentátora. Je spoluzakladateľom Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

17:30
Daniel Majling

Daniel Majling je divadelný dramaturg a autor dnes už legendárneho komiksu Rudo. Na Hviezdnch nociach predstaví svoj najnovší komiks Zóna, porozpráva o úspešnej zbierke poviedok Ruzká klazika či o tom, čo chystá nové.

Sobota

11:00
Debutanti: Viliam Nádaskay a  Ivona Pekárková

Ivona Pekárková a Viliam Nádaskay sú mladí úspešní účastníci mnohých literárnych súťaží. Porozprávajú publiku o pozitívach aj negatívach debutantského života,o písaní poézie či o stave básnickej kultúry na Slovensku.

12:30
Diskusia na tému: Hoaxy a dezinformácie

Samo Marec a Jakub Goda, známi slovenskí blogeri prijali pozvanie do diskusie a budú s nami rozprávať o hoaxoch a dezinformáciách. Ako a prečo vznikajú? Ako ich rozoznať a oplatí sa na ne reagovať a rozhádať sa s polovicou rodiny?

14:00
Diskusia s výtvarníkmi

Do diskusie o stave súčasného umenia a kultúry na Slovensku prijali pozvanie umelci vystavujúci na aktuálnom ročníku nášho festivalu. Radovan Dranga, Jakub Michel, Milan Stanco a zoskupenie Marína Abramovič Po Sebe Neupratuje a sa budú rozprávať s riaditeľkou festivalu a estetičkou Kristínou Rigerovou o svojej tvorbe, možnosti uplatnenia a živote umelca v dnešnej dobe.

16:00
Vizuálny smog náš každodenný

Autori Manuálu reklamy v pamiatkovej rezervácii Žilina Lucia Streďanská a Peter Dlhopolček odprezentujú svoje riešenie neúnosného stavu v oblasti vizuálneho smogu v našom krajskom meste. Dá sa ich prístup aplikovať aj všeobecne? Ako obmedziť reklamné prvky vo verejnom priestore bez zásahov do práv majiteľov? Je to vôbec možné?

18:30
Vladimír Balla

Poviedky začal Balla uverejňovať od roku 1992 najmä v časopisoch Dotyky a Literárny týždenník. Knižne debutoval zbierkou poviedok Leptokaria (1996), za ktorú získal Cenu Ivana Krasku. Nasledovali knihy Outsideria, Gravidita, Tichý kút, Unglik, De la Cruz, Cudzí, V mene otca, Veľká láska či Je mŕtvy. Je držiteľom najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera.

Nedela

13:30
Tomáš Hučko

Tomáš Hučko debutoval v roku 2018 románom Chaconna, na Hviezdnych nociach však predstaví najmä kultúrno- spoločenský mesačník Kapitál, z ktorého sa postupom času stal komplexný projekt. Pozostáva z rôznych diskusií a stretnutí, či hudobných vystúpení a vyznačuje sa angažovanosťou a prispievaním do diskusie o rôznych spoločenských témach.

15:00
Tomáš Kompaník

Tomáš Kompaník je pôvodom považskobystrický grafický dizajnér, ktorý stojí za značkou ahaslovakia. Za knihu AHA získal Red Dot Design Award, European Design Awards, kniha bola oficiálnym darom slovenského pavilónu Expo 2015 v Miláne a reprezentovala Slovensko na DESIGN EXPO TAIWAN v Taipei.