Hviezdne noci myslia aj na deti

© Primrose Productions
© Primrose Productions

Filmové premietanie s hudobným sprievodom, od 6 rokov
štvrtok 15.8. o 19:00
Sobášny palác
Nemecko, animovaný/ fantasy, r. Lotte Reiniger, 1926, 66’

 

Dobrodružstvá princa Achmeda

Princ Achmed sa zamiluje do krásnej víly Peri Banu. Zlý čarodejník ju však chce mať pre seba, a tak démoni Wak-Wak vílu unesú do neznáma. Princ je zvrhnutý do sopky, a aby mohol únoscov prenásledovať, musí oživiť povestného džina z Aladinovej kúzelnej lampy. Podarí sa nakoniec Achmedovi nájsť stratenú lásku v ďalekej Číne? Tento animovaný film je považovaný za prvý celovečerný titul svojho žánru, bol inšpirovaný rozprávkami Tisíc a jednej noci a vznikol technikou tieňového divadla. 

Tonus Eos

Bytčianska akustická kapela pod vedením Marty Búšfyovej, ktorá sa okrem iného špecializuje na produkciu hudobného ozvučovania nemých filmov. Na festivale Hviezdne noci pôsobí už od roku 2015. Film Dobrodružstvá princa Achmeda obohatia originálnym hudobným sprievodom. 


 

 

 

Bábkové divadlo, od 3 rokov

piatok 16.8. o 15:00

Šapitó

 

Divadlo z domčeka: Drevená krava

Klasická ľudová rozprávka o kraviarovi Janovi a jeho trampotách. O tom, ako z domu ušiel i nakoniec princeznú rozosmial. Predstavenie je hrané klasickými drevenými maňuškami a živými hercami. Je vhodné pre deti od 3 rokov a trvá 35 minút. 


 

 

Bábkové divadlo, od 3 rokov

piatok 16.8. o 17:00

Šapitó

 

Divadlo z domčeka: Janko Hraško

Klasická bábková ľudová rozprávka o malom prešibanom Jankovi Hraškovi a jeho ceste za tatkom s pesničkami pre najmenších. Predstavenie je hrané klasickými drevenými maňuškami a živými hercami. Účinkujú: Andrea Krestianova, Viktor Sabo. Je vhodné pre deti od 3 rokov a trvá 35 minút. 


 

 

 

 

 

 

Filmové premietanie, od 3 rokov
piatok 16.8. o 19:00
Sobášny palác

 

Veľký zlý lišiak a iné príhody + predfilm: Šarkan

Francúzsko, 2017, 83’, dabing

Vidiek nie je vždy taký pokojný, ako sa zdá a zvieratká z tejto farmy sú nevyspytateľné: lišiak, ktorý je mamou pre trojicu kuriatok; zajac, ktorý sa hrá na bociana či kačka, ktorá chce byť Santa Clausom. Keď si myslíte, že život na vidieku je prechádzka ružovou záhradou, zamyslite sa znova! Francúzsky animovaný hit sa skladá z troch poviedok a uvádzame ho so slovenským dabingom. 

Šarkan

Slovensko, 2019, 14’

Leto sa chýli ku koncu a stromy sa prehýbajú pod váhou zrelého ovocia. Dedo daruje vnukovi šarkana. Keď je chlapec vymrštený do vzduchu, dedo ho chytí. Potom popadajú listy a dedo zoslabne. Silný jesenný vietor ho vynesie až na oblačné nebo. Príde zima, príde jar, a teplý vánok ich opäť spojí. Film Šarkan je plný čarovných obrazov s bohatou štruktúrou, ktoré rozprávajú príbeh o spomínaní na tých, čo už nie sú medzi nami.


 

 

Bábkové divadlo, od 3 rokov
sobota 17.8. o 9:30
šapitó

Divadlo Zkufravon – ZLATÁ RYBKA

 

„Máte každý dva a pol želania!“ Povedala Zlatá Rybka. „Pol želania? To sa ako dá?“ Pomysleli si Ali a Rick, ale v tom okamihu už obaja rozmýšľali, čo si budú priať. Ali a Rick sú dvaja nie úplne obyčajní rybári, ktorí túžia po rozličných veciach. Veľa toho nenarozprávajú, zato Zlatá Rybka, ktorá je na svete už dlhé roky, toho narozpráva dosť. A nie je to hocijaká zlatá rybka. V našom predstavení vám povie vtipy, ale aj to, ako to bolo s ňou, starcom a starenou. Alimu a Rickovi splní želania, ktoré ich zoberú na exotické miesta, naučí ich tancovať, trochu riskovať a nebáť sa? Vysvetlí im aj ako sa dá splniť pol želania. Ako je to možné, sa dozviete samozrejme až na predstavení. Divadlo ZkuFraVon si ako predlohu vzalo klasickú rozprávku, aby ju mohli spracovať netradičným spôsobom. Uvidíte predstavenie plné klauniád a gagov. Za inšpiráciu pri tvorbe predstavenia si tvorcovia vzali majstrov nemého filmu, ktorých umenie pretvorili do formy zodpovedajúcej súčasnému divadlu.

scenár: Simona Rezníčeková
réžia: Andrej Šoltés
scéna, bábky, kostýmy: Marek Gašpar Šafárik
hudba: Michal Skačan
hrajú: Andrej Šoltés, Miloš Kusenda/Michal Rosík

 


 

 

koncert pre deti, od 2 rokov – vstup voľný
sobota 17.8. o 10:00
Pod lipkami stage

 

Notový Danny

Notový Danny sa zrazu ocitol neďaleko Domu Hudby. Zaklopal na dvere a všetky zaprášené nástroje ožili energickou rýchlosťou. Takto sa to všetko začalo… Notový Danny je hudobný projekt venovaný deťom akéhokoľvek veku. Cieľom je obohatiť hudbu pre deti o rôzne aktuálne žánre sprevádzané vtipnými a náučnými textami. Posúďte sami a hlavne, prosím, nechajte posúdiť aj svoje deti. 


 

 

Bábkové divadlo, od 3 rokov
sobota 17.8. o 17:00
šapitó

 

Divadlo Zkufravon: Pinocchio

Pinocchio je najznámejšia bábka na svete. Ale ten náš Pinocchio, nie je drevený, ani papierový. Je živý! Naozajstný živý Pinocchio. Kedysi síce býval riadne poleno, mal dutú hlavu a robil si čo chce. Ale my sme s ním mali trpezlivosť, venovali sa mu a verili, že raz sa stane naozajstným chlapcom. Nakoniec, Pinocchio je v každom z nás. Ten živý, ale aj ten drevený. Veď každý z nás niekedy neposlúchal, sľuboval a len z čistého detského záujmu sa vydal hľadať neznáme dobrodružstvo. Predstavenie trvá 55 minút a je vhodné pre deti od 3 rokov.

scenár, réžia: Andrej Šoltés
scéna, bábky, kostýmy: von Dubravay
zvukový dizajn: Martin Meľo
hrajú: Andrej Šoltés, Michal Rosík/Miloš Kusenda


 

 

filmové premietanie , od 3 rokov – vstup voľný
sobota 17.8. o 19:00
Sobášny palác

 

Pásmo animovaných filmov

ČSSR, 1951-1990, 45’

Výber klasických krátkych animákov od najlepších českých majstrov animovaného filmu.

  • O zlatej rybke (réžia: Jiří Trnka, 1951)

Rozprávka o zázračnej rybke, rybárovi a jeho chamtivej žene.

  • Rozprávka na šnúre (réžia: Hermína Týrlová, 1986)

Príbeh hravých detských nohavíc, zástery a dupačiek, sušiacich sa na šnúre.

  • Zvieratká a Petrovští (réžia: Jiří Trnka, 1946)

Kreslená rozprávka o dobrodružstve zvieratiek, ktoré v lese vystrašia lúpežníkov.

  • Autíčková romanca (réžia: L. Kadleček, 1990)

Groteska o troch autíčkach, láske na prvý pohľad a súboji so žiarlivosťou.

  • Zasadil dedko repku (réžia: Jiří Trnka, 1945)

Kreslená rozprávka o dedkovi a jeho veľkej, prevelikej repe.


 

 

Pouličné divadlo, od 5 rokov, vstup voľný
sobota 17.8. o 21:00
Pod lipkami stage

 

Ohňoshow Drsňošov

Večerná ohňová pouličná show v podaní slávneho šaška Fjodora a jeho potulnej divadelnej spoločnosti sa uskutoční na otvorenom priestranstve na námestí, pri západe slnka.


 

 

Interaktívne divadlo, od 3 rokov
nedeľa 18.8. o 15:00
šapitó

 

Divadielko Maťo: Ministerstvo nápadov

Ministerstvo temna vyrába v dedinke Psoland / čítaj psolend/ elixír života. Chce pomocou neho ovládnuť svet. Výnimočný psík menom Limonáda a jeho kamoš Rudy dostanú od Ministerstva nápadov neľahkú úlohu. Musia získať zariadenie, ktoré dokáže zničiť elixír života. Ale kde? Ako? Keď sa vám do životného osudu zapletie lietajúci hriankovač, trenírky na palube, rozpučený tučniačik na mrakodrape, kľúče v kvetinovom záchode?!

Nech sa teda páči! Vstúpte do Psolandu! Ale pozor! Len na tajnáša! Ľudia sem majú vstup prísne zakázaný! 

PS: Keď idete do divadla, mali by ste sa vyfešákovať. Teraz však nie je čas na fešákovanie. Teraz ide o život! 


 

 

Bábkové divadlo, od 3 rokov
nedeľa, 18.8. o 17:00
Šapitó

 

Herkules alebo dobytie pekla

Podľa hry ľudových bábkarov zapísal a upravil Juraj Hamar

Hra „Herkules alebo Dobytie pekla“ je inšpirovaná gréckou mytológiou a hrdinskými činmi siláka Herkula. Knieža pekiel Pluto zošle na kráľa Atmeda chorobu. Jeho blízki sa mu snažia pomôcť a tak sa odoberú do chrámu boha Apolóna, aby vyprosili pre kráľa vyzdravenie. Pluto však navedie kráľovnú Alcesku, aby sa sama zabila a tak vrátila manželovi zdravie. Alceska sa obetuje a Pluto ju vezme do pekla. Keď sa to uzdravený Atmedus dozvie, rozhodne sa odísť do hôr a žiť ako pustovník. Vtedy prichádza na scénu Herkules, ktorý sa vyberie do pekla, aby Alcesku vyslobodil z moci pekelnej a vrátil ju späť na zem. V príbehu nemôže chýbať Gašparko, ktorý spôsobom sebe vlastným tiež pomáha kráľovi, ale, ako vždy, nezabúda sám na seba a zo všetkých si robí žarty.

Výprava: Miro Duša
Kulisy: Ďuro Balogh
Bábky: Beata Westrych-Zazrivec, Jaro Štuller
Text piesne a réžia: Juraj Hamar
Bábky oživujú: Ivan Gontko, Rebeka Gontková/ Ivana Gontková


 

 

Filmové premietanie, od 6 rokov, vstup voľný
nedeľa 18.8. o 20:30
Letné kino na zámku

 

Už zase skáčem cez kaluže

ČSSR, 1970, 87’

Syn zamestnanca slávneho žrebčína sníva o tom, že aj on bude vedieť krotiť ušľachtilé jazdecké kone. Ani po ochorení na obrnu nie je ochotný sa svojej túžby vzdať. Pôsobivá adaptácia románu austrálskeho spisovateľa Alana Marshalla preniesla príbeh do inej doby a celkom iného prostredia, ale zachovala jeho silné humanistické posolstvo o chlapcovi, ktorý sa nechce vzdať svojho sna. 


 

Detská workshopová zóna

 

Hudobno-pohybový workshop pre najmenších, od 2 rokov, vstup voľný
piatok 16.8. od 9:00 do 10:15
Šapitó

 

Žabiak na cestách

Komunitné centrum Ruka v ruke

V našom vesmíre je množstvo planét a hviezd. V prírode žije mnoho zvierat a neraz sa nám zdajú ako z inej planéty, no spája ich mnoho vecí. Príďte ich prebádať so Žabiakom pomocou jeho kúzelnej loptičky. Spolu lepšie spoznáme jeho zvieracích kamarátov, zaspievame si o nich, budeme rytmizovať nové piesne, zahráme si na rôznych hudobných nástrojoch a zatancujeme. Workshop je určený pre najmenších a povedú ho Adriána Barníková a Lucia Tamaši.


 

 

Tvorivé workshopy

piatok 16.8. od 11:00 do 14:00
3 nasledujúce workshopy budú prebiehať simultánne, vstup spoplatnený

 

Papundekel workshop

Lenka Šturmankinová

Príď si vyrobiť kameru z kartónu a iného recyklovateľného papierového materiálu, vyzdob si ju, zaves na šnúrku a nekonečné hodiny filmovania máš pred sebou. Budeme vyrábať aj foťáky, okuliare, ďalekohľady a iné optické fajnotky.

 

Módny dizajnér

Šárka Takáčová a Terka Kováčiková

V dielni u Šárky a Terky sa aspoň na malú chvíľu zahráme na módneho dizajnéra. Budeme navrhovať, strihať a aj šiť štýlové oblečenie pre vlastných modelov a modelky. Workshop je určený pre deti od 5 rokov.

 

Workshop modelovania

Evka Jandová

Modelovanie drobností zo samotvrdnúcej hmoty. Budeme vyrábať odznačiky, prívesky, postavičky alebo iné drobnosti podľa vlastnej fantázie. Hmota stvrdne na slniečku a netreba ju vypaľovať v peci. Hotové modely po stvrdnutí dozdobíme farbami.


 

 

Tvorivé workshopy

sobota 17.8.12.00-15.00
3 nasledujúce workshopy budú prebiehať simultánne, vstup spoplatnený

 

Grafická vesmírna fantázia

Terka Kováčiková a Šárka Takáčová

V grafickej dielni u Terky a Šárky sa budú oživovať vesmírne bytosti! Deti sa zoznámia s technikou linorytu, naučia sa ryť rydlom, farbiť a vyskúšajú si aj tlač z výšky. Workshop je určený aj pre deti od 5 rokov.

 

Workshop makrame

Aďka Čičková

Makrame je veľmi stará technika viazania uzlov. Uzlíky sa viažu z jednotlivých vlákien, a tak vznikajú rôzne plošné textílie. Na workshope makrame si uzlíkovaním vyrobíme malé dekorácie, prívesky či kľúčenky. Workshop je určený pre deti od 10 rokov, prípadne aj pre menšie detičky, ktorým pomôžu rodičia.

 

Môj washi svet

Aďka Zajacová

Washi pásky sú farebné papierové pásky, ktoré sa “trhajú”, dajú sa opakovane použiť a sú dostupné v rôznych farbách. Príďte si vytvoriť svoj washi výtvor pomocou týchto čarovných pások.


 

 

Pohybový workshop

sobota 17.8. od 15:30 do 16:15, vstup voľný

 

Vieš skákať gumu?

Kaja Majková a Deniska Jakubíková

Osa, osa, osa sa, plus, mínus, rovná sa. Pohybová aktivita pre všetky deti, ktoré si chcú zaskákať gumu. Nevieš ako sa to robí? Kaja a Deniska Vás to radi naučia.


 

 

Výtvarný workshop pre najmenších, od 2 rokov, vstup spoplatnený
nedeľa 18.8. od 9:00 do 10:15

 

S voskovkami do vesmíru!

Komunitné centrum Ruka v ruke

Detská fantázia je bezhraničná rovnako ako vesmír. Spolu odhalíme jeho tajomstvo. Čierna plocha sa pod našimi rukami mení na hviezdnu oblohu, mliečnu dráhu, galaxiu, raketu letiacu ku hviezdam…z temnoty tušu vystúpia farebné tvary a obrazce, ktoré postupne odkryjeme. A budeme čarovať aj s bielou! Biela voskovka zatancuje po bielom podklade a my budeme iba tušiť aký bude výsledok, kým nevstúpi do hry akvarel, ktorý odhalí krásu nevídanú. Príďte si začarovať s farbami. Workshop má viacero prevedení, v najjednoduchšej verzii ho s pomocou rodiča zvládnu aj deti od 2 rokov a povedie ho Zuzana Dobroňová.


 

 

Tvorivé workshopy

nedeľa 18.8. od 11:00 do 14:00
3 nasledujúce workshopy budú prebiehať simultánne, vstup spoplatnený

 

Zelený workshop

Majka a Janka Cambálové

Počas Zeleného workshopu sa Detský stage premení na najväčšie kvetinárstvo v Bytči! Deti sa stanú naozajstnými kvetinármi, zoznámia sa s hlinou, pieskom, sukulentami a vyrobia si svoje vlastné rastlinné térarká.

 

Recytextilný workshop

Kaja Majková a Deniska Jakubíková

Vyrábanie módnych doplnkov zo starých kusov oblečenia. Workshop bude zameraný na výrobu gumičiek do vlasov, náramkov a peňaženiek zo starých tričiek a riflí. Chceme vytvoriť čo najmenej odpadu, a zároveň využijeme nepotrebné veci, ktoré premeníme na užitočné a estetické kúsky.

 

Detská stolárska dielňa

Maťo Laurenčík

Detská stolárska dielňa sa na našom festivale objavuje prvýkrát a bude veľkolepá. Budeme pracovať zo zvyškovým drevom a z pripravených dielov si postavíme útulné domčeky pre vtáčiky alebo hmyz. Lektor Martin nás naučí ako opracovávať drevenný materiál, a naviac si budeme zlepšovať svoje zručnosti pri práci so šrobovákom či kladivkom. Na záver si drevenné domčeky aj namaľujeme. Workshop je určený pre staršie deti alebo deti, ktoré budú pracovať výlučne s pomocou svojho rodiča.