DETSKÝ PROGRAM HVIEZDNYCH NOCÍ 2018

15. júla 2018

Predstavujeme vám kompletný program Detských Hviezdnych nocí. Podujatia sa budú konať v rôznych lokáciach po celom meste. Vstup na časť podujatí v rámci detského programu bude zadarmo a na časť predstavení bude vstup na lístky. Tu je link na cenník spoplatnených podujatí.

 

ŠTVRTOK 16.8.2018

10:00 Šapitó

VÝZDOBA ŠAPITÓ

Detský program Hviezdnych nocí sa začne hneď vo štvrtok ráno výzdobou skutočného šapitó, ktoré postavíme v parku neďaleko námestia. V ňom sa bude odohrávať väčšina podujatí detského programu.

vstup voľný

 

19:00 Kulturák stage-kino  18:00 Šapitó / Letné kino

NAJLEPŠIE ANIMÁKY

Výber tých najlepších krátkych animovaných filmov pre deti z celého sveta v podaní Fest Anča.

vstup voľný, 60min, vhodné pre deti od 3 rokov

 

PIATOK 17.8.2018

10:00-13:30 Šapitó

Z NIČOHO NIČ

Lektorka: Viktória Decko Horňanová

Z ničoho nič?! Že prosím? decko_má toho v rukáve viac, avšak najznámejšie je asi svojou papierovou a textilnou tvorbou. Pravdepodobne z workshopu odídeš s nejakým tým albumíkom či zápisníkom, ručne šitým japonskou väzbou, avšak, čo ty vieš? Možno z daných materiálov vykúzliš i o čosi viac! Z ničoho nič príde nápad a decko_ti ho pomôže zrealizovať! Vidíme sa?!

10:00-12:00 Šapitó

TVORILKA

Lektorky: Komunitné centrum Ruka v ruke

Príďte sa s nami zahrať s kameňmi, papiermi, nožnicami, ale aj farbami. Z kameňa kvet? Žiaden problém. Z papiera pohyblivý objekt? Jednoducho. A hviezdna špirála skrášli detskú izbu a spomienky na Hviezdne noci ľahko osvieži. Pre našich najmenších z papierových roliek pripravíme aj čarovné štetce a necháme pracovať fantáziu. Ohňostroje na papieri budú vznikať rýchlosťou svetla! Teší sa na vás Jana a Zuzana.

 

14:30 Šapitó / Bábkové divadlo

DŘEVĚNÉ DIVADLO – HONZA A DRAK

Klasická marionetami hraná rozprávka o odvážnom Honzovi, nešťastnom kráľovi a princezne, ktorá potrebuje pomoc. Tiež o popletenej babe, lakomom barónovi a kúzelnej starenke, o kráľovej cvičenej žabe, o dreve, ktoré rástlo ďaleko. O silnom mlynárovi a jeho rieke. Ale hlavne o láske a obetavosti a tiež o tom, že aj veľká smola sa môže zmeniť na nečakané šťastie.

Réžia: Jan Hrubec

vstup 2€, 45min, vhodné pre deti od 3 rokov

15:30 Pod lipkami stage / Koncert – čítačka

BRAŇO JOBUS

Poznáte už muflóna Anciáša? Či žubrienky inštalatérky? A čo dážďovka Milica? Určite áno! Kto by nepoznal tieto slávne postavičky z detských knižiek speváka Braňa Jobusa. Príde vám z nich niečo osobne prečítať a nezostane to len pri knihách, pretože bude aj hrať a spievať pesničky iba pre deti!

vstup voľný, 60min, vhodné pre deti od 3 rokov

17:00 Šapitó / Bábkové divadlo

DŘEVĚNÉ DIVADLO – ALADINOVA ZÁZRAČNÁ LAMPA

Tentokrát sa vydáme s Aladinom pre zázračnú lampu do tajomnej hory Káf. Samozrejme v rozprávke nemá hrdina nikdy na ružiach ustlané a Aladin bude môcť vyskúšať svoju vytrvalosť a statočnosť hneď niekoľkokrát. Predstavenie vás vtiahne do atmosféry dávneho Orientu. Oko poteší jeho malebnosťou. A ucho kultúrou použitého jazyka. To všetko v sprievode štýlovej arabskej muziky.

Réžia: Jan Hrubec

vstup 2€, 45min, vhodné pre deti od 3 rokov

19:00 Sobášny palác / Filmový kabaret

FILMOVÝ KABARET -DISMAS

Do Bytče zavíta samotný prvý pražský premietač Viktor Ponrepo! Zakladateľ prvého kina v Prahe. Predvedie svoju prehliadku plnú čarov a kúziel, trikov a optických klamov. Návštevníkov prevedie predstavením o prvej projekcii v kine a ukáže jednu z najpremyslenejších optických hračiek – film! Nebudú chýbať kúzelnícke čísla, kabaretná atmosféra a živá hudba. Pozvaní sú všetci, malí i veľkí.  Predstavenie má charakter filmového kabaretu. Vystupujú v ňom dvaja kinoklauni a je doplnené živou hudbou a projekciou. Po jeho skončení nadväzuje tvorivá dielňa, v ktorej sa deti naučia, ako ozvučiť nemé filmy.

vstup 2€, 70min, vhodné pre deti od 3 rokov

SOBOTA 18.9.2018

9:30 Šapitó / Divadlo

EDUDRAMA – GRÉTA

Gréta je najslávnejšia veľrybia speváčka v mori, no jedného dňa stratí hlas. V podmorskej ambulancii morské zvieratká zistia, že choroby im spôsobujú odpadky, najmä sáčky a iné plasty, ktoré do mora nahádzali ľudia. Pomôžte aj vy vyliečiť morské tvory, aby sme si mohli znova užiť veľkolepý Grétin koncert! Interaktívne predstavenie je adaptáciou rovnomennej slávnej knižky.

vstup 2€, 45min, vhodné pre deti od 2 rokov

11:00 Šapitó / Cirkusové divadlo

ŠAŠKO FJODOR

Šaško Fjodor – žongluje, balansuje, improvizuje a k tomu ešte z toho všetkého robí humor.

Jeho kaukliarské triky vás privedú do úžasu. Šaško Fjodor je nielen prevratný žonglér, ale ovláda aj množstvo ďalších trikov – jazda na jednokolke, chodúle, balansovanie. Nezmeškajte jeho strhujúcu pódiovú show!

vstup 2€, 45min, vhodné pre deti od 3 rokov

12.00-15.30 Šapitó

VÝROBA ŠPERKOV Z PLASTOVÉHO ODPADU

Lektorka: Linda Pavelková

Príďte zistiť, ako sa dajú vyrobiť ozdoby z plastových fliaš a rovno si spravte niečo malé na seba! Smelo si prineste fľaše vlastné, najzaujímavejšie sú tie farebné, alebo si prineste aj iný domáci plastový odpad, igelitky, sáčky či plastové obaly. Spolu určite niečo vymylíme, pustíme fantáziu na prechádzku a možno odídeme domov s korunovačnými klenotami!

 

12.00-15.30 Šapitó

WORKSHOP ORIGAMI

Lektorka: Evka Jandová

Origami je stará japonská technika skladania papiera, pri ktorej sa papier tvaruje len skladaním alebo prehýbaním a vždy ostáva v jednom kuse. Do tajov tohto umenia nás zasvätí lektorka Evka a s jej pomocou si vyrobíme tradičné i netradičné papierové modely.

 

12.00-15.30 Šapitó

RECYTEXTILNÝ WORKSHOP

Lektorka: Adriána Čičková

Máš doma tričko, ktoré už nenosíš? Tak ho nevyhadzuj a vezmi si ho so sebou na festival. V recytextilnej dielni u Aďky sa naučíme ako si zo starého oblečenia môžeme vyrobiť ozdobu, šperk, hračku a dokonca si tu budeme môcť ušiť aj vrecko na bylinky. Zvyškového textilu tu bude ale dosť, vlastné oblečenie nie je teda podmienkou.

 

12.00-15.30 Šapitó

HAPPENING: CIRKUSOVÉ MASKY

Lektorka: Ľubka Augustínová

Príď v sobotu do detského stagu a nechaj sa premeniť na klauna, akrobata alebo aj cirkusového leva! Maľovať na tvár bude Ľubka.

 

14:00 Pod lipkami stage / Pouličné divadlo

NAJVYŠŠÍ REMESELNÍCI

Najvyšší remeselníci prichádzajú zabaviť ľudí (ne)tradičným spôsobom. Kováč Michal s veľkým kladivom či kominár Šimon s kefou nielen na komíny a skrášľovacím klobúkom a spolu s nimi ďalší, ktorí rozprúdia zábavu v celom meste. Takých vysokých remeselníkov ste ešte nevideli! Budú sa na vás pozerať pekne z výšky a ich náčiniu nikto neutečie.

Najvyšší remeselníci sú interaktívnou pouličnou show na chodúľoch. Ich predstavenie začne pri Pod lipkami stage-i, ale potom ich budete môcť stretnúť v celom meste.

vstup voľný, 120min, vhodné pre všetkých

15:30 Pod lipkami stage / Koncert

PÁNKO

Kapela pre deti Pánko nie je klasickým príkladom hudobnej tvorby pre deti – jedná sa  totiž o rodinný projekt, ktorého cieľom je zabaviť všetky vekové kategórie (od škôlkára až po starého otca 🙂 Na albume Išiel Pánko sa dajú nájsť ukážky rôznych hudobných žánrov ako swing, bosanova, jazz, rock alebo aj skladby okorenené orientálnymi vplyvmi. Texty piesní sú inšpirované zážitkami detí speváka kapely – buď sú to ich vlastné príbehy alebo zachytávajú udalosti u nich doma. Naživo vystupuje kapela v trojčlennom zložení: Julián „Pánko“ Ratica – gitara, klávesy a spev; Marek „Kvído“ Križan – basová gitara, vokály a perkusie; Janči Hergott – bicie nástroje a vokály. Súčasťou vystúpenia je aj interaktívny hudobný mini workshop. V rámci koncertu sa deti naučia hrať na rôzne rytmické nástroje – budú tak mať možnosť zahrať si priamo s kapelou.  

vstup voľný, 60min, vhodné pre deti od 1 roka

17:00 Šapitó / Divadlo

EDUDRAMA – ZA SIEDMIMI HORAMI

Kde bolo tam bolo, za siedmimi horami, za siedmimi dolinami… takýto rozprávkový začiatok pozná každý z nás. Rozprávky neodmysliteľne patria k dlhým zimným večerom. Ale kde je začiatok slovenských rozprávok, kto prvý ich rozprával, či kráľovstvo zachráni jeden z troch bratov alebo sestra, zistíme, keď Dobšinského rozprávky porozprávame a zažijeme po svojom.

vstup 2€, 55min, vhodné pre deti od 2 rokov

18.00-18.40 Šapitó

KALIMBA: HUDOBNÝ WORKSHOP

Lektorka: Mili Javorová, Kalimba musical instrument

Tento čarovný hudobno-terapeutický nástroj vám rada predstaví a do tajomstiev rozprávky zvukov a tónov a tvorby melódie a hudby vás rada prevedie Mili.

19:30 Pod lipkami stage / Pouličné divadlo

KYSELÍ KRASTAFCI

Improvizované pouličné divadlo bez hlbokých myšlienok a morálnych ponaučení. Čistá zábava z oživenia verejného priestoru eskamotérskymi kúskami dvoch obratných klaunov! Najprepracovanejšia pouličná show slovenského kaukliara Filipa Hajduka.

vstup voľný, 30min, vhodné pre všetkých

 

20:30 Letné kino na zámku / Letné kino

MÔJ SUSED TOTORO

(Japonsko, 1988, 86min, dabing, réžia: Hajao Mijazaki)

Osemročná Satsuki a jej malá sestra Mei sa spolu s otcom presťahovali na vidiek. Ich vážne chorá mama je hospitalizovaná v blízkej nemocnici. Starý, zanedbaný dom, v ktorom už dlho nikto nebýval sa stal ich novým domovom. Dievčatá sa okamžite pustia do upratovania a zveľaďovania. Jedného dňa počas hrania sa na dvore pred domom zazrie malá Mei malinkú bytosť, ktorá nesie vrecúško so žaluďmi. Nasleduje ju do lesa, kde stretáva Totora, obrovskú chlpatú potvoru veľkú ako malý dom…

vstup voľný, 86min, vhodné pre deti od 4 rokov

NEDEĽA 19.8.2018

10:00 Šapitó / Bábkové divadlo

DIVADLO NA HOJDAČKE – POSLEDNÝ DINOSAURUS

V múzeu sa z vajíčka vyliahne malý dinosaurus, ktorému personifikujeme ľudské správanie aj pocity. Tak ako každé dieťa, aj náš dinosaurus – Samo, sa v istom období pýta, odkiaľ pochádza, kto a kde sú jeho rodičia. A keďže je na svete sám, vydá sa hľadať svoju rodinu. Putuje po svetadieloch, každý z nich má svoju veselú pesničku (zameranú na základné geografické, podnebné, či biologické jedinečnosti). Teda okrem hlavnej sociálnej príbehovej línie – hľadania identity, pravej rodiny a priateľstva, obohacujeme základnú tému aj o poznávanie sveta (svetadielov), cez postavičky v príbehu.

Réžia: Lucia Lasičková

vstup 2€, 45min, vhodné pre deti od 3 rokov

 

11.00-14.00 Šapitó

WORKSHOP FESTIVALOVÝCH TAŠIEK

Lektorky: Adriána Čičková a Michaela Slaninková

Počas minulých 3 rokov organizácie festivalu sa nám v sklade nahromadilo niekoľko festivaloých bannerových plachiet, preto sme si povedali, že teraz je ten správny čas premeniť ich zase na niečo užitočné. Na tomto workshope si teda vyrobíme festivalové tašky, taštičky či púzdierka podľa predpripravených strihov a ručne si ich zošijeme. Vašim vlastným nápadom na upcykláciu bannerových plachiet však nebudeme brániť, príďte malí aj veľkí!

 

11.00-14.00 Šapitó

TŘPYTILEPKY

Lektorka: Šárka Takáčová

Třpytilepky sú trblietavé nálepky, ktoré budú vznikať v kúzelnej dielni u Šárky. S jej pomocou sa naučíme pracovať s papierom a lesklými trblietavými fóliami, z ktorých si vyrobíme 3D samolepky.

 

14.00-15.00 Šapitó

POHYB A RYTMIKA CEZ ZMYSLY

Lektorky: Komunitné centrum Ruka v ruke

„Pohyb a rytmika cez zmysly“ komunitného centra Ruka v ruke v Bytči pozýva deti a ich rodičov, aby spolu so žabiakom z močiara prežili nevídané dobrodružstvá pri objavovaní čarovných planét a ich obyvateľov. Strávime čas pri rôznych hrách, pesničkách, riekankách, pri rytmizovani s hudobnými nástrojmi či s materiálom bežného použitia a pri spoločnom cvičení. Hlavnou myšlienkou je podpora vzájomného vzťahu, socializácie a radosť z našich zmyslov. Program je určený najmä pre menšie deti. Tešíme sa na vás! Lucia, Aďa a žabiak.

 

15:30 Šapitó / čítačka

CUKROVÉ TOPÁNKY

Cukrové topánky rozprávajú príbeh o nezdravej láske k sladkostiam a následkoch pažravosti. Ukazujú, že sladkosti sa dajú jesť aj s mierou a ak sú pripravené zo zdravších a lokálnych ingrediencií, sú o to chutnejšie. Z knižky o hlavnom hrdinovi Cyrilovi, ktorý nájde na povale dedove zabudnuté “cukrové topánky”, vám príde prečítať osobne jej autorka – ilustrátorka a spisovateľka Adelka Režná.

vstup voľný, 30min, vhodné pre deti od 2 rokov

17:00 Šapitó / Divadlo

KAPOR NA SCÉNE – ZLATOVLÁSKA

Komediálna rozprávka o hľadaní Zlatovlásky, ktorá má nielen zlaté vlasy, ale aj zlato v hrdle… Krásnu Zlatovlásku začaruje zlá macocha. Na dobrodružnú cestu za záchranou princeznej sa vydá odvážny Princ Peter, ktorý bude musieť splniť rôzne úlohy. Stretne napríklad pána Slimáka (ktorý sa bude chystať na zoskok padákom) a hyperaktívnu pani Včielku… Navyše, Princ Peter je z českých zemí, a tak sa počas záchrannej výpravy naučí (vďaka deťom a rozprávkovým postavám) aj čo-to po slovensky :).

vstup 2€, 45min, vodné pre deti od 3 rokov

 

19:00 Kulturák stage-kino 18:30 Šapitó / Letné kino

CESTA NA MESIAC

(Francúzsko, 1902, 14min, nemý film, réžia: Georges Méliès)

Prvý filmový hit v dejinách filmu z roku 1902! Cesta na mesiac na motívy diela Julesa Verna bola zároveň aj prvým filmových sci-fi plným akrobacie, množstva trikov a prenádherných kulís. Dodnes pôsobivé a neskutočne kúzelné dielo najväčšieho majstra raného filmu Francúza Georgesa Mélièsa.

vstup voľný, vhodné pre deti od 3 rokov

20:00 Šapitó

ROZLÚČKA A SPOLOČNÉ FOTENIE

 

Kompletné info o vstupnom na Detský program nájdete tu.

 

Program Detských Hviezdnych nocí realizujeme vďaka finančnej podpore Nadácie VÚB.

https://www.nadaciavub.sk/