Karol Mikloš

21. mája 2018

Karol Mikloš je meno dobre známe každému, kto sa čo i len obtrel o slovenskú alternatívnu scénu. Začínal hlboko v deväťdesiatych rokoch s kapelou Shellwoy, avšak sólovo pôsobí od roku 1994, kedy vydal svoje debutové rovnomenné EP. V roku 1997 zamútil vody slovenskej pop music svojím prvým dlhohrajúcim albumom The Same Mist Here, kde prekvapil na vtedajšie domáce pomery originálnym britským gitarovým zvukom, dosiahnutým pod producentským drobnohľadom Laca Lučeniča. Nasledujúca nahrávka Vis-à-Vis z roku 2002 priniesla viac elektroniky a paradoxne aj slovenské texty, získal za ňu dokonca nomináciu na cenu Aurel. To bolo prvé a zrejme najslávnejšie obdobie tohto hudobného projektu.

Zatiaľ posledná dlhohrajúca nahrávka tejto zaujímavej persony slovenskej nemainstreamovej scény je z roku 2008 a volá sa The Past of the Future. Karol Mikloš však z času na čas vydáva svoje single pod hlavičkou domovského vydavateľstva Deadred Records, a že sa nechystá do hudobného dôchodku dokazuje jeho posledné veľmi vyzreté EP Poisoned. Mikloš sa v ňom vracia k svojim indie-rockovým koreňom. Ozvena new wave, britskej nezávislej gitarovej scény, vplyv neoromatickej kultúry – všetko čo formovalo najstaršiu porevolučnú generáciu nezávislých slovenských hudobníkov, sebavedomo preniká euforickým singlom Poison. V kontexte súčasnej slovenskej indie scény nesie épečko v sebe istotu a gráciu hudobníkov v najlepšom veku, ktorí si už všeličo preskákali a teraz vedia ako chcú veci robiť.

Koncert Karola Mikloša nie je na dnešnom presýtenom trhu komoditou s najvyšším ratingom, a promotéri zrejme dajú radšej prednosť mladším preexponovaným menám. Jeho kapela však hrá s chuťou, svoje pódiové znovuzrodenie si odbila minulý rok doma v Trenčíne a skromne sa vracia na oči klubového publika. Preto sme veľmi radi, že Bytča bude jedno z mieste, kde sa Karol Mikloš ukáže, a to dokonca dvakrát, na našej warmupke Hviezdny deň už v júni a potom aj na Hviezdnych nociach.