Ventolin

24. mája 2018

Pojem Ventolin už nie je známy iba medzi astmatikmi a fanúšikmi Aphex Twina. Toto párty alterego Davida Doubka, akademika pôsobiaceho na Univerzite Karlovej, má za sebou bohatú koncertnú históriu mimo iné i ako gitarista v kapele Kazety, najmä však ako ambasádor pozitívnej atmosféry a autentického prístupu.

Ventolina je jednoduché priradiť k „tým od MIDI Lidí“, je súčasťou labelu Bumbumsatori a často spolukoncertuje okrem MIDI Lidi i s kapelami ako DVA a Kazety. Jeho hudba spája prvky elektra, raného acid house, punku a techna. Rovnako ako kolega Petr Marek si zakladá na stage prezentácii a kontakte s publikom pomocou svojských tanečkov, ktorými sa možno pokochať v klipe ku skladbe Totem, ktorý je dielom študia The Rodina a je taktiež singlom z rovnomenného albumu z roku 2012. Nie len Ventolinov imidž evokuje retro, album Totem je celý nahratý na sekvenceroch a synťákoch a počítač bol využitý iba na postprodukciu. Názov druhého Ventolinovho albumu Vitajte pochádza z hotelovej rohožky, s ktorou sa stretol počas turné s MIDI Lidi a pilotným singlom je prepojenie vedy a disca v chytľavej Disco Science. Dokonalý klip s až prehnaným využitím zeleného plátna je tentokrát dielom Petra Marka a potrebuje ho vidieť skutočne každý.

Ventolin svojou tvorbou dokáže spraviť z banálnych vecí divné a z divných banálne. Je to ten pocit, keď zároveň vieme presne, čo očakávať, ale i tak nás to prekvapí, alebo naopak v konfrontácii s divným a neznámym zažívame nečakaný pocit domáckosti. Dôkazom je i už spomínaný minimalistický názov nového albumu: „Je to divné, že v současné době toto banální a konvenční oslovení působí skoro provokativně. Jako bychom měli pocit, že vítat je nepatřičné. Jakoby nebylo kam vítat…“

My si myslíme, že určite je kam vítať, a pozývame na párty pro všechny holkys, mládenc i dětis.