Ľudové mladistvá zvučia Karla Plicku

19. júla 2017

Film a hudba – to sú dva druhy umenia, ktoré majú v programe Hviezdnych nocí najväčšie zastúpenie. Preto bude symbolickým vrcholom celého festivalu práve spojenie týchto dvoch žánrov, a to v podobe premietania filmu Zem spieva od Karla Plicku so živým hudobným sprievodom v podaní hudobného objavu roka – kapely Ľudové mladistvá.

Zem spieva je niečo ako základný kameň slovenskej kinematografie z čias, keď vlastne ešte nič ako slovenská kinematografia neexistovalo. Vznikol v roku 1933 pod rukami etnografa, fotografa a obdivovateľa slovenskej ľudovej kultúry Karla Plicku, ktorý ho natočil ako zamestnanec Matice Slovenskej. Plicka už predtým zaznamenával na kameru autentický život slovenského ľudu a Zem spieva bol vyvrcholením jeho tvorby. Nejedná sa len o suchú dokumentaristiku, ale o moderné filmové dielo, ktoré dodnes pôsobí veľmi sviežo a je vlastne prvým umeleckým spracovaním folklóru v slovenskom filme. Tento raritný film uvádzame na festivale v rámci sekcie Fenomén Slovensko: Folklór vo filme.

Zem spieva, foto: autor neznámy, zdroj: (c) Slovenský filmový ústav – Fotoarchív

Vyvedieme však husársky kúsok, nebudeme ho premietať s pôvodnou (síce tiež geniálnou hudbou), ale s živým hudobným sprievodom v podaní hudobného zoskupenia Ľudové mladistvá. Hovoríme o kapele, ktorá vyhrala nedávno anketu objav roka na Radio_Head Awards 2016, a to veľmi zaslúžene, pretože sa jedná o skutočný zjav. Profesionálni hudobníci skrývajúci sa pod týmto názvom totižto prinášajú veľmi inovatívne poňatie hudby založené na kĺbení slovenského folklóru s džezom a ďalšími modernými prvkami. Ich skladby sú plné inštrumentálnej virtuozity a nečakaných hudobných zvratov. Kapele sa podarilo v podstate nemožné, spojiť dve absolútne odlišné hudobné tradície: folklór a džez, a znie to úžasne. Ich vystúpenie na Hviezdnych nociach bude ešte výnimočnejšie, pretože si k hodinovému filmu Zem spieva nacvičia špeciálny program. Plicka a Ľudové mladistvá – to bude stretnutie počiatku dejín s najnovším objavom v rovnakej oblasti. Plicka vo filme a Mladistvá v hudbe spravili malú revolúciu v poňatí tradičnej slovenskej kultúry a ich skĺbenie musí byť zákonite kreatívny uragán. Ľudové mladistvá sa v Bytči predstavia v podobe zakladateľského tria: Martin Majlo Štefánik na piáno, Jakub Kačic na bície a Jozef Madola na basu.

Celé podujatie sa odohrá v sobotu 19.8.2017 o 19:00 v Sobášnom paláci. Samotná budova bude tretím bonusom tohto eventu. Renesančná stavba z čias palatína Thurzu postavená ako spoločenská a koncertná sieň dodá celej akcii ten správny slávnostný rozmer. Ak chcete byť pri tom, nezabudnite si kúpiť včas lístky: kúpiť lístky na predpredaj.sk.